Staţia de tratare de la Preajba, complet funcţională

Staţia de tratare a apei care deservește zona de nord-est a municipiului Târgu Jiu este complet funcţională. Cel puțin asta spun reprezentanții operatorului regional de apă, societatea Aparegio, care dau asigurări că de aici înainte nu vor fi probleme în ceea ce priveşte depăşiri la concentrațiile de amoniu, mangan și fier, ca până acum. Investiția a fost realizată parțial din fonduri europene. Nu a fost finanțată integral din astfel de fonduri pentru că proiectul a fost aprobat la finalul programului de finanţare.

Investiţia privind realizarea staţiei de tratare de la Prejba s-a ridicat la 10 milioane de lei, fără TVA. Reprezentanţii Aparegio, operatorul de apă care realizat această stație, spun că cetăţenii din zonele Preajba, Drăgoieni, Iezureni, Narciselor, vor beneficia de aici înainte de apă fără depășiri la amoniu, mangan și fier. În ultimele luni cetăţenii din zona Preajba s-au plâns de calitatea apei. Circa 10.000 de locuitori beneficiază de apa tratată la stația de la Preajba. "Pornirea acestui modul s-a făcut în luna august, potabilizarea apei la parametrii ceruți de exigențele tehnice, însă reglajele au durat până la începutul acestei luni deoarece instalația este puțin mai complexă, constând nu numai în modulul de tratare biologică a amoniului dar și în tratarea fierului și manganului, un alt modul mai mic, dar important", a declarat Florin Butiuc, manager proiect și șef sector investiții în cadrul Aparegio.
Aparegio nu a reușit să obțină finanțare 100% din fonduri europene pentru acest proiect. Reprezentanţii operatorului de apă au explicat că programul de finanțare s-a încheiat la 31 decembrie 2015, iar proiectul a fost avizat spre finanțare în luna noiembrie a aceluiași an. "Au fost eligibilizate, pe fonduri europene, peste 62% din valoare urmând ca valoarea de la 1 ianuarie și până la acest moment să poată fi acoperită din fonduri naționale", a explicat Florin Butiuc.
Constructorul va răspunde de lucrare timp de 12 luni. Investiția a fost recepţionată în luna octombrie. "Stația de la Preajba tratează maximum 80mc pe oră. Este alcătuită din niște biofiltre pline cu nisip. Apa trece ascendent prin filtre", a explicat Octavian Petcu, reprezentant Protecno - constructorul stației de tratare Prejba.
Statia de tratare a apei de la Preajba este mai mare decât cea de la Polata.

Galerie foto



Vizualizări: 385

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: