Inteligența artificială va transforma sistemul judiciar al viitorului!

Inteligența artificială va transforma pe viitor sistemul judiciar. Specialiștii avertizează de acum asupra unor riscuri precum invadarea vieţii private şi dezumanizarea dreptului, după cum apreciază președintele Curții Supreme a SUA.

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a SUA, judecătorul John Roberts, a apreciat, în raportul pe 2023 publicat recent, că inteligenţa artificială (IA) va transforma sistemul judiciar şi s-a referit la riscuri precum invadarea vieţii private şi "dezumanizarea dreptului".

John Roberts şi-a dedicat raportul anual - în care de obicei abordează "o problemă relevantă pentru întregul sistem judiciar federal" - subiectului IA, iar după ce a făcut o trecere în revistă a tehnologiilor care l-au modernizat în ultimele decenii, s-a întrebat dacă "judecătorii vor deveni desueţi.''

"Prevăd că judecătorii umani vor mai rămâne o vreme. Dar cu aceeaşi încredere prevăd că activitatea judiciară, în special la nivel de proces, va fi afectată semnificativ de IA'', a comentat magistratul american în document.

Printre altele, el a considerat că IA va schimba modul în care acţionează judecătorii, motiv pentru care înţelegerea lor asupra rolului acestei tehnologii în cauzele pe care le judecă va fi importantă, şi a anticipat, de asemenea, creşterea accesului la informaţii pentru avocaţi şi alte părţi din sistem.

Printre ameninţările legate de utilizarea sa, Roberts consideră că IA "riscă să invadeze dreptul la confidenţialitate şi să dezumanizeze dreptul".

Vizualizări: 950

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: