Învăţătorul Guţă voia gradaţie cu coperta de la carte

Au vrut să pună mâna pe gradaţii de merit şi au plecat cu coada între picioare. Este vorba despre trei dascăli din Gorj care şi-au falsificat dosarele pentru obţinerea gradaţiilor de merit. La solicitarea documentelor originale de către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj aceştia şi-au retras dosarele imediat, neavând ce să arate inspectorilor. Cele mai năstruşnice idei prin care învăţătorii voiau să înşele pe toată lumea şi să pună mâna pe bani aparţin dascălilor de la şcolile din centrul municipiului Târgu Jiu. Marcel Guţă, învăţător la Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu”, Luminiţa Oproiu de la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” şi Loredana Teică de la Şcoala Generală Nr. 1 Rovinari sunt cei trei învăţători care una predau elevilor şi alta fac în realitate.

Cel mai îndrăzneţ a fost învăţătorul Marcel Guţă, care a vrut să ia gradaţie doar cu nişte coperte de carte. Când a trebuit să vină cu toată cartea s-a constatat că aceasta nu are mijloc. Învăţătorul Guţă se dădea astfel autorul unor cărţi care nu au existat niciodată în realitate. Pentru a nu oferi explicaţii în plus, profesorul în cauză şi-a retras dosarul care i-ar fi asigurat încă 25% în plus la salariu. Luat la întrebări, învăţătorul Guţă nu a negat faptul că este doar autorul unor... coperte. „Ce pot să vă povestesc- Este şi un sâmbure de adevăr în ce spuneţi dumneavoastră. Este vorba de o carte la care nu aveam mijlocul. Era cartea mea. M-am retras pentru că nu am vrut să mai complicăm situaţia”, spune Marcel Guţă. Directorul unităţii, Aurel Popescu, declară că documentele pe care şi-a pus el semnătura erau valide. „Documentele prezentate la noi au fost în regulă. Nu sunt probleme de validare de documente fără justificare. Am auzit că şi-a retras dosarul din cauza unor cărţi care nu corespundeau cu originalele. Eu nu am semnat pentru cărţi. Nu ştiu ce şi-a mai pus acesta la dosar”, afirmă Aurel Popescu. Un alt caz este Luminiţa Oproiu, învăţătoare detaşată la Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu, dar titulară la Liceul cu Program Sportiv. Pentru aceasta directorii au semnat actele pe încredere, „ca primaru”. La confruntarea actelor aceasta a fost nevoită să îşi retragă dosarul. „Am înţeles că şi-a retras dosarul pentru că nu a putut să facă dovada unor documente în original. Pentru unele documente avea confirmarea unor colege. Nu am semnat eu documentele, ci directoarea. Era vorba de nişte parteneriate şi avea confirmarea învăţătoarelor că ar fi participat la activitatea respectivă”, spune Cornel Tigveanu, directorul Liceului cu Program Sportiv din Târgui Jiu.

REZULTATE

În acest an şi-au depus dosarele pentru gradaţii 349 de cadre didactice, dar se vor acorda doar 109. rezultatele finale vor fi validate pe 25 mai de Consiliul de Administraţie al IŞJ Gorj. În conformitate cu punctajele obţinute pe primul loc la directori s-a clasat Petre Ciungu de la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu”, la educatoare prima poziţie a fost ocupată de Paula Teleianu de la Grădiniţa cu Program prelungit Nr. 8, la învăţători cel mai mare punctaj a fost obţinut de Camelia Şerban de la Şcoala Generală Dăneşti, la limba română punctajul maxim a fost primit de Zenovie Cârlugea de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, la matematică cel mai bun punctaj a fost obţinut de Mircea Stoichiţoiu de la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu”, iar la chimie cel mai mare punctaj a fost primit de profesorul Constantin Rovenţa de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”.

Vizualizări: 279

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: