Samsarii din pieţe, scoşi de la tarabe

Guvernanţii încearcă să favorizeze micii fermieri şi să descurajeze samsarii din pieţe. Recent, au fost făcute modificări legislative prin care producătorii agricoli au obligaţia să îşi eticheteze produsele vândute. De acum, trebuie să afișeze pe tarabe prețul produselor, locul de unde provin și când au fost recoltate. În pieţele din Târgu Jiu îşi desfăşoară activitatea peste 100 de producători. Alte aproape 200 de spaţii au fost închiriate către societăţi.

Regulile noi spun că cel puţin 40% din spaţiile de vânzare ar trebui să fie închiriate producătorilor. Comercianţii le pot ocupa în cazul în care alţi producători nu solicită spaţiile respective, urmând să fie eliberate la solicitarea unui producător agricol în termen de 24 de ore. De asemenea, eticheta este obligatorie şi trebuie să conţină data obţinerii produsului, atestatul de producător este valabil şapte ani, la fel şi carnetul de comercializare.

Aproximativ 5 lei pe fiecare zi plăteşte un producător pe un metru pătrat dacă vrea să vândă produsele în cele două pieţe din Târgu Jiu. „În acest moment, în Piaţa Mare din municipiul Târgu Jiu sunt 192 de mese. 52 sunt ocupate de producători, iar restul de societăţi. În Piaţa Mică, sunt 103 mese. 50 sunt închiriate de producători. Preţurile sunt următoarele: 191 lei, fără TVA, pe metru pătrat pe lună pentru firme, respectiv 150 de lei pentru producători”, a explicat Anamaria Mereanzu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

Pentru că nu vin în fiecare zi la piaţă, micii producători nici nu-şi permit să închirieze mese pentru o lună. „Noi dăm cinci lei pe fiecare zi. Nu venim în fiecare zi şi de-asta nu ne permitem să plătim câte 150 de lei. Şi când venim, stăm pe mesele din spatele pieţei ori de pe lateral. Unii oameni vin la noi, alţii caută produse mai frumoase. Din asta trăim noi. Venim în fiecare duminică, cu ce avem prin grădină. Nu avem de ales. Fie ploaie, zăpadă, venim aici în piaţă. În perioada asta, vindem ceapă verde, salată, pătrunjel, urzici”, ne-a spus Mariana Popa, producător din localitatea Băleşti.

Conform noilor prevederi, producătorii agricoli au obligaţia afişării la locul de vânzare a etichetei de produs, care conţine toate informaţiile: numele producătorului, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi, nu în cele din urmă, preţul de vânzare. 

Desfăşurarea activităţilor de valorificare a produselor agricole proprii şi de exercitare a comerţului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu deţin un atestat de producător valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 22.500 lei.

Vizualizări: 2,827

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: