Investiții versus economii, unde ar trebui sa ne direcționăm veniturile și când

Fie că lucrezi la finanțele tale de ani de zile sau că ești la început de drum, poate fi dificil să știi dacă opțiunea cea mai bună este să investești sau să economisești.

Pentru mulți, economiile sunt calea mai sigură deoarece suma de bani din contul tău nu va scădea în mod normal, decât dacă scoți din bani. Cu toate acestea, rata dobânzii a contului tău de economii nu vor permite ca suma din cont să crească substanțial. Din păcate, rata dobânzii este de cele mai multe ori mai mică decât rata inflației, ceea ce înseamnă că economiile tale se vor devaloriza cu timpul.

Este tentant să dorești să investești pentru a obține un profit mai bun și a combate inflația. Din păcate, valoarea investițiilor tale nu va crește mereu. În anumite cazuri, investițiile își pot pierde complet valoare.

Deci, cum vei putea știi când să alegi calea sigură pentru a economisi bani sau când să riști mai mult pentru a obține un randament mai mare și să investești?

Avantajele economiilor


Există multe beneficii asociate economiilor în defavoarea investițiilor. În primul rând, suma pe care o economisești în contul de economii nu va descrește cu timpul cât timp nu scoți banii. Acest lucru este important deoarece anumite obiective trebuie îndeplinite indiferent dacă prețul investițiilor crește sau scade.

Economiile, spre deosebire de investiții îți permit să-ți atingi obiectivul financiar la timp cât timp economisești o sumă decentă în fiecare lună. Ia suma totală necesară pentru a economisi și împarte-o la numărul de luni necesare pentru a-ți atinge obiectivul pentru a afla suma pe care va trebui să o economisești lunar.

Dezavantajele economiilor


Economiile au și ele dezavantaje. Din cauza inflației, suma de bani pe care o economisești se va devaloriza anual. Dacă obții o rată a dobânzii, aceasta poate compensa parțial efectul negativ al inflației. Cu toate acestea, rata dobânzii face față cu greu ratei inflației.

Economiile înseamnă de asemenea că va trebui să pui mai mulți bani deoparte în fiecare lună decât dacă ai face în cazul în care ai obține un randament mai mare al investițiilor. Dacă obții o dobândă de numai 1% dintr-un cont de economii și ai putea obține 8% dintr-un cont de investiții, va trebui să compensezi pentru diferența de 7% punând mai mulți bani în contul tău de economii pentru a-ți atinge obiectivul la aceeași dată.

Avantajele investițiilor


Investițiile pot fi de asemenea benefice. Investițiile oferă banilor tăi potențialul de a crește mai repede decât ar putea să o facă într-un cont de economii.

Dacă ai o perioadă lungă de timp pentru a-ți atinge obiectivul, randamentul tău va fi mai mare. Practic, acest lucru înseamnă că pe lângă un randament mai mare al investițiilor, profitul acestora îți va genera un profit adițional în timp.

Avantajul principal al investițiilor este că nu va trebui să investești la fel de mulți bani lunar față de cât ar trebui să pui deoparte pentru a-ți atinge obiectivul.

Dezavantajele investițiilor


Investițiile nu sunt mereu calea ideală. Prețul investițiilor poate scădea brusc chiar înainte ca tu să ai nevoie de bani și te-ar putea lăsa într-un impas financiar.

Dacă se întâmplă acest lucru va trebui să alegi o opțiune mai ieftină, sau să amâni obiectivul tău până când vei putea economisi mai mulți bani sau să amâni obiectivul tău până când le crește valoarea investițiilor tale.

Cele mai comune metode de a investi


Pentru a economisi sunt mai multe metode cunoscute precum punerea banilor într-un cont de investiții sau chiar și la saltea. De aceea, am decis să ne concentrăm pe cele mai la modă metode de a investi: în acțiuni și în criptomonede, pe care le vom detalia în continuare.

1. Investițiile la bursă

În ultimii ani, investițiile în acțiuni au devenit tot mai populare. Tot ceea ce îți trebuie este un cont de brokeraj, sau să apelezi la un broker dacă nu ai încredere în acțiunile și intuiția ta. De asemenea, multe platforme oferă posibilitatea de a copia mișcările la bursă a altor persoane. Astfel, poți încerca să copiezi acțiunile unui broker renumit în speranța de a reuși să obții un profit.

Este de menționat faptul că bursa de acțiuni este deschisă doar în timpul săptămânii, iar acest tip de investiții nu garantează un profit. Trebuie să fii atent în ce dorești să investești, fie că este vorba de materii prime, companii sau să faci bani din cursuri valutare. Va trebui de asemenea să te hotărăști dacă vrei un portofoliu simplu (acțiuni la una sau două companii) cu un risc mai mare sau unul diversificat (mai multe companii) cu risc mai redus.

2. Investițiile în criptomonede

Tendința de a investi în criptomonede și în special în Bitcoin a luat multă amploare în ultimii ani. Astfel, mulți care au cumpărat Bitcoin în urmă cu 5 ani au reușit să obțină un profit destul de frumos. Deși piața de criptomonede este foarte volatilă, mulți investitori mizează fix pe acest lucru pentru a specula și a obține un profit destul de bun.

Platforme precum Bitcoin Profit îți fac legătura direct cu cele mai noi tehnologii, adaptate utilizării de către începătorii în domeniul investițiilor în Bitcoin. Cu doar câteva click-uri este posibil să obții o sumă destul de bună, iar dacă ai răbdare există posibilitatea să obții un profit mult mai mare în timp. Trebuie doar să fii atent la schimbările pieței și să nu vinzi imediat ce scade un pic valoarea Bitcoin-ului.

Cum să ne decidem dacă să investim sau să economisim?


Să alegem între a investi sau a economisi pentru un anumit scop poate fi dificil. Aici sunt două concepte care te pot ajuta să te decizi care dintre opțiuni este mai bună pentru tine.

● Dacă ai obiective pe termen scurt, economisește

În primul rând, dacă ai nevoie neapărată de o anumită sumă de bani până la o dată anume, este de preferat să economisești în loc să investești. Dacă economisești, elimini riscul ca suma de bani să scadă. Pe de altă parte, cu orice investiție, există riscul ca aceasta să-și scadă în valoare.

● Dacă ai obiective pe termen lung, investește

Investițiile oferă oportunitatea de a obține un randament, un profit în urma lor, dacă ai o vedere de orizont pe termen lung și poți să-ți amâni obiectivul dacă lucrurile nu merg conform planului. Important este să poți să-ți amâni obiectivul. Dacă investițiile scad la data la care ai planificat inițial să-ți atingi obiectivul, amânând cu câțiva ani această dată poate rezulta într-un profit mult mai mare al investițiilor.

● Alege ambele

Desigur, poți combina economiile și investițiile. Poți astfel să economisești banii de care ai strictă nevoie și să-i investești pe cei de care nu ai neapărată nevoie pentru a atinge obiectivul tău de bază. O altă opțiune este să investești la începutul unui obiectiv pe termen lung și apoi să treci treptat la a economisi cu cât ajungi mai aproape de obiectiv. Acest lucru permite să eviți o scădere bruscă a valorii investițiilor care ți-ar putea amâna obiectivul.

La finalul zilei depinde numai de tine dacă economiile sau investițiile sunt opțiunea potrivită pentru a putea să-ți atingi obiectivele financiare. Desigur, cum și dacă investești, economisești sau combini cele două opțiuni va suferi modificări de-a lungul anilor odată cu modificarea priorităților și obiectivelor tale.

Vizualizări: 774

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: