Ion Puetu, olarul cu mâini de aur

Are 70 de ani şi şi-a dedicat toată viaţa olăritului. Ion Puetu este din localitatea Horezu, judeţul Vâlcea, dar participă la toate târgurile meşterilor populari din Gorj. Vâlceanul provine dintr-o familie de ceramişti. A moştenit dragostea pentru olărit de la strămoşii săi, meşteri iscusiţi, din tată în fiu. Din păcate, Ion Puetu nu mai are pe nimeni din familie care să îi continue pasiunea pentru lut.

Ion Puetu este printre puţinii meşteri care mai lucrează tradiţional, ca acum 100 de ani, fără cuptor electric. De-a lungul timpului, meşterul olar a făcut zeci de mii de obiecte de lut, de la ulcioare, căni, străchini, oale pentru ţinut laptele. Nu le mai ştie numărul. Consideră că fără dragoste, talent şi dăruire, nu se poate face nimic, iar banii şi faima nu contează. Întrebat despre promovarea pe internet, nea Ion spune că el îşi face publicitate „din om în om”, la târgurile la care participă, şi nu în mediul virtual.

Dă viaţă lutului

Ion Puetu spune că materia primă, lutul, se extrage de la 4 metri adâncime, se prelucrează prin udare, malaxare şi se aduce la forma care îl interesează pe meşter. Lutul se arde apoi într-un cuptor pe lemne, la 900 de grade, timp de 8-10 ore. Formarea vasului de lut necesită o tehnică deosebită şi o viteză de lucru mare, pentru că pasta nu trebuie să se usuce (uneori vasul se realizează chiar în 40-50 de secunde). Ion Puetu ne spune că toate culorile folosite sunt naturale. Roşul se obţine dintr-un pământ bogat în oxid de fier.  Negrul se obţine şi el dintr-un pământ special, găsit în eroziunile de pământ după ploi. Cromatica vaselor de ceramică păstrează tradiţii străvechi. Ion Puetu realizează o varietate de vase de lut - oale, ulcioare, căni, străchini, blide, oale pentru ţinut laptele, dar şi vase ornamentale. Cele mai căutate sunt însă cele de uz casnic şi gospodăresc. Preţurile variază între 2 şi 15 lei.

Participă la târguri internaţionale

Olarul cu mâini de aur a început să fie invitat la târguri tradiţionale, fiind apreciat atât în ţară, cât şi peste hotare. Meşterul olar din Vâlcea participă pe 2 august 2017 la Festivalul Internaţional de Ceramică din Franţa. Ion Puetu merge şi cu roata de olărit pentru demonstraţie, după ce în urmă cu trei ani a reuşit să le câştige simpatia francezilor prezenţi la eveniment.

Vizualizări: 1,951

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: