Iriza face o lege care aduce bani la CEO

Senatorul ALDE Gorj, Scarlat Iriza, a spus că lucrează la un proiect de lege în baza căruia Complexul Energetic Oltenia să nu mai fie obligat să cumpere certificate verzi pentru consumul de energie din carierele miniere. Potrivit legii actuale, există scutire pentru consumul tehnologic, dar în cazul Complexului Energetic este luat în calcul doar consumul din termocentrale, nu şi cel din carierele miniere.

Scarlat Iriza spune că o astfel de lege ar aduce economii companiei din Gorj de 26 de milioane de lei, bani care ar putea fi folosiţi pentru investiţii. Pentru anul 2017, CE Oltenia a achiziţionat peste 227 mii de certificate verzi, a căror valoare depăşeşte suma de 30 milioane lei. Achiziţia certificatelor verzi a reprezentat pentru CE Oltenia, de la înfiinţare până în prezent, un efort financiar de peste 160 milioane lei. 

CE Oltenia este nu doar un mare producător de energie, ci şi al treilea mare consumator din România, după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi. „Legea arată că producătorii sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi corespunzătoare energiei utilizate în consumul propriu tehnologic, dar nu se consideră că energia utilizată de CE Oltenia pentru exploatarea cărbunelui reprezintă consum propriu tehnologic”, arată compania într-un comunicat. (A.A.)

Vizualizări: 894

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: