Jocurile politice lasă sute de rovinăreni fără salarii

Câteva sute de persoane din Rovinari vor aştepta astăzi în zadar să-şi primească lefurile pe luna în curs. Este vorba de circa 120 de salariaţi ai primăriei Rovinari, alţi circa 100 îngrijitori ai persoanelor cu handicap, dar şi alte persoane afectate indirect de faptul că în primărie nu există un ordonator de credite care să poată semna documentele. Fostul primar Dorin Filip a murit, administratorul public Podaru este în concediu, dar oricum fără drept de semnătură, iar viceprimarului Chivu i-a fost încetat mandatul prin ordin de prefect. Consilierii locali nu se grăbesc să rezolve problema, astfel că sute de salarii vor fi plătite cu întârziere.

Salariaţii Primăriei Rovinari, ai Casei de Cultură şi alte categorii de personal din primărie trebuie să primească în data de 10 septembrie salariul aferent lunii august. Acest lucru nu se va întâmpla, asta pentru că nu are cine să semneze ordonanţările la plată, în lipsa unui primar sau a unui ordonator de credite. Afectate sunt şi persoanele asistate social şi îngrijitorii persoanelor cu handicap din localitate, dar şi angajaţii firmei Apă Canal Salubritate a Consiliului Local, circa 150 la număr. Mare majoritate a lucrărilor pe care le are această societate în derulare sunt cu Primăria Rovinari, ori neavând cine să semneze documentele de plată, şi salariaţii firmei vor fi afectaţi. Şi personalul din învăţământ, 300 de dascăli şi personal auxiliar, ar fi trebuit să primească salariile tot joi, 10 septembrie, însă le vor lua cu câteva zile întârziere. Pentru ei s-a găsit totuşi o modalitate de plată, prin bugetul Consiliul Local.

Consiliul Local putea rezolva problema, dacă voia

Activitatea în cadrul Primăriei Rovinari a fost dată peste cap şi afectează populaţia. Încasări se pot face, dar documentele care necesită semnătura primarului sau a unui ordonator nu pot fi emise.

Toate aceste probleme au survenit după ce viceprimarul Laurenţiu Chivu, care preluase atribuţiile de primar după decesul lui Dorin Filip, şi-a pierdut calitatea de consilier local după ce a fost exclus din PP-DD. Nici Constantin Podaru, administratorul public al oraşului, nu poate semna documentele. Podaru este acum în concediu de odihnă, dar Chivu îi retrăsese calitatea de ordonator de credite. Reprezentanţii Prefecturii Gorj spun că nu au ce face în această situaţie şi că totul ţine de consilierii locali, care pot valida un consilier care să preia atribuţiile de primar. „Din discuţiile pe care le-am purtat cu secretarul, înţeleg că dumneaei a făcut toate documentele necesare convocării şedinţei de Consiliu, dar nu există voinţă a consilierilor de a se întruni în şedinţă, care ar aştepta câteva zile să vadă ce face domnul Chivu cu cererea de suspendare. Din păcate, legislaţia permite domnului prefect să delege o persoană doar pe funcţia de secretar în condiţiile în care nu există Consiliu Local, primar şi secretar. În condiţiile în care noi avem acolo un Consiliu Local care nu este dizolvat, Consiliul Local poate în orice secundă să numească un viceprimar, să aleagă un viceprimar sau să numească un consilier care să îndeplinească atribuţiile primarului dacă nu vor să aleagă un viceprimar. Prefectura nu poate numi o persoană care să ţină locul primarului", a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Prefecturii Gorj.   

Problema, pasată de la unii la alţii

În timp ce reprezentanţii Prefecturii spun că rezolvarea problemei rămâne pe seama partidelor, cu precăderea a celor care au majoritate şi care pot să convoace şedinţa de Consiliul Local, co-preşedintele PNL Gorj, Dan Vâlceanu, spune că de vină pentru blocajul de la Primăria Rovinari sunt prefectul Alin Văcaru şi Robert Filip, liderul PP-DD Gorj. "La lucrul acesta trebuiau să se gândească cei care au indus această situaţie, în speţă Robert Filip şi prefectul judeţului. Dacă pe Robert Filip îl înţeleg pentru că are o chestiune personală şi din cauza lui a plecat de acolo domnul Chivu, de la primărie, pe prefectul judeţului nu îl înţeleg pentru că dânsul avea 30 de zile la dispoziţie să emită acest ordin. Putea să amâne semnarea ordinului cu câteva zile, astfel încât situaţia primăriei să nu fie cea actuală", a spus Vâlceanu pentru Radio Omega.          

Laurenţiu Chivu a contestat în instanţă ordinul prefectului de Gorj prin care i-a încetat mandatul de consilier local. Fostul viceprimar se pare că se bucură de susţinerea conducerii PNL, partid care are majoritate în Consiliul Local Rovinari. Problema este că acţiunea în instanţă este în fază incipientă şi nici măcar nu s-a dat un termen pentru judecarea cauzei.

rovinari_si_virt_58

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: