Judecător gorjean suspectat de legături cu Securitatea

Dezvăluire interesantă ieri pentru breasla magistraţilor din judeţ, după ce a devenit publică informaţia cum că un cunoscut judecător de la Tribunalul Gorj, Ion Marin, este în proces cu Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. Motivul procesului- Presupusa colaborare din trecut cu fostele organe de securitate au generat nu doar procesul respectiv, ci multe altele, care se desfăşoară la diferite instanţe din ţară.

Numele magistratului gorjean apare pe o listă ceva mai lungă, devenită publică în aceste zile, Ion Marin fiind judecătorul care în ultimii ani a fost implicat inclusiv în procesul electoral din judeţ, nu doar în cele penale de la Tribunal. Lista pe care apare numele său provine de la CNSAS şi, în consecinţă, este destul de greu de contestat. Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii s-a adresat acum unor diferite instanţe de judecată, cărora le cere să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi pentru 26 de magistraţi şi pe cea de lucrător pentru 3 magistraţi care înca îşi desfaşoară activitatea, deşi Codul etic al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) permite suspendarea pe perioada verificărilor.

Ion Marin este şi purtător de cuvânt al Tribunalului Gorj, nu doar fost preşedinte al Biroului Electoral Judeţean. Datele din dosarul său nu sunt deocamdată foarte bine cunoscute, singurul lucru cert fiind acela că numele său a fost inclus de CNSAS pe lista magistraţilor care au fost deconspiraţi în 2008 şi pentru care s-au cerut procese în 2009. Deocamdată, doar trei magistraţi aflaţi încă în funcţie şi încă doi foşti magistraţi au primit verdict de colaborator în prima instanţă şi doar un fost magistrat a primit sentinţă definitivă. În acelaşi timp doar un fost magistrat a reuşit să demonstreze în prima instanţă că nu a colaborat cu securitatea. Astfel, cei care au primit în prima instanţa verdict de colaboratori cu Securitatea sunt: fostul judecător la Curtea de Apel Cluj, Lucian Cristea, Sergiu Lupaşcu judecător la Judecătoria Bacău, Dorin Paul Rădulescu procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, Theodoru Bostan procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buhuşi şi Adriana Jeni Ispas fost judecător la Tribunalul Vaslui. Dintre aceştia, doar Lucian Cristea şi Adriana Jeni Ispas sunt pensionaţi, ceilalţi ocupând în continuare funcţii în magistratură. Lucian Cristea, Sergiu Lupaşcu si Adriana Jeni Ispas au făcut recurs la decizia primei instanţe prin care s-a hotarât că au colaborat cu securitatea.

Procese pe rol

Magistraţii Theororu Bostan şi Dorin Paul Rădulescu nu au atacat încă decizia prin care prima instanţa a constatat că au colaborat cu fosta securitate. Fostul judecător de la Curtea de Apel Oradea, Florian Murg, este singurul magistrat care a primit o sentinţă definitivă şi irevocabilă potrivit căreia a fost colaborator al fostei securităţi. Florian Murg este însă pensionat de la începutul anului 2008. Pe de altă parte, pensionarul Valentin Nistor, fost judecător la Tribunalul Vaslui a câştigat, pe 7 octombrie 2008,  în primă instanţă la Tribunalul Bucureşti procesul intentat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Patru din cele 29 de dosare ale magistraţilor suspectaţi că au colaborat cu securitatea sunt trimise la Curtea Constituţională, magistraţii învinuiţi ridicând în cadrul procesului excepţii de neconstituţionalitate privind unele articole şi chiar întreaga orgonanţă 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Magistraţii care sunt încă în funcţie şi împotriva cărora CNSAS a depus acţiune în instanţă sunt: Dan Tabaltoc, judecător la Curtea de Apel Iaşi, Cosma Marius, judecător la Curtea de Apel Braşov, Ioan Cozilec, vicepreşedintele Judecătoriei Lugoj, Valer Covrig, vicepreşedintele Judecătoriei Bistriţa, Iordache Tudor, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş- Severin, Vasile Moş, judecător la Tribunalul Braşov, Constantin Noaja, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, Mihaela Drexler, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, Stere Learciu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Mircea Bors, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, Mărioara Dicu, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani, Mircea Braşoveanu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Târgu Mureş, Ion Marin, judecător la Tribunalul Gorj şi Corneliu Maria, judecător la Curtea de Apel Craiova.

În cazul magistraţilor care au primit verdicte de colaborare cu fosta Securitate vor fi sesizate organele abilitate pentru începerea urmăririi penale pentru fals în declaraţii, a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş.  Acesta spune că situaţia va fi mai dificilă pentru magistraţii care ocupă funcţii de conducere şi au declarat pe propria răspundere că nu au fost colaboratori. Aceştia vor fi cercetaţi atât pentru fals în declaraţii cât şi pentru uz de fals.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: