Județele cu cei mai puțini profesori tineri

Gorjul duce lipsă de profesori tineri. Potrivit datelor Ministerului Educației, la nivel național, circa 10% din dascăli au până în 30 de ani. Cei mai mulți tineri care predau în învățământ se află în Sibiu, Cluj și Giurgiu, potrivit edupedu.ro.


Situația stă cu totul diferit în Gorj, statistica plasându-ne pe penultimul loc. Astfel, din cei 3.466 de dascăli gorjeni, doar 194 au până în 30 de ani, procentul fiind de 5,59%. Suntem depășiți doar de Teleorman – 5.09.


Iar explicațiile sunt multiple. Dacă unii tineri renunță la catedră din cauza salariilor mici, alții ajung să se îndepărteze de o meserie pentru care au vocație din cauza hibelor din sistemul de învățământ. Nu de puține ori auzim de catedre „ascunse” sau rezervate, în vreme ce tinerii cu rezultate bune la titularizare fie sunt lăsați deoparte, pentru că nu sunt posturi, fie sunt trimiși să facă naveta la zeci de kilometri distanță de casă.


Asta deși tot mai mulți specialiştii susţin că este nevoie de tineri care să vină cu noi metode de predare astfel încât să implice elevii să înţeleagă materia, nu să o înveţe pe de rost.

Vizualizări: 735

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: