Jumătate din semnăturile „Fără penali”, invalidate la Târgu Jiu

Primăria Târgu Jiu a invalidat aproape jumătate din semnăturile strânse de Uniunea Salvaţi România (USR) în cadrul campaniei „Fără penali în funcţii publice”. Reprezentanţii USR Gorj admit că s-au mai strecurat „şi greşeli”, dar cred că în acest caz este vorba despre „un abuz” şi iau în calcul acţionarea primăriei în instanţă.

La Primăria Târgu Jiu au fost depuse spre validare un număr de 2.311 semnături strânse în cadrul campaniei „Fără penali în funcţii publice”. Doar 1.250 de semnături au fost validate de municipalitate. „Listele au fost verificate de Serviciul de Evidenţă a Populaţiei. Au fost validate aproximativ jumătate din numărul de semnături. Unele nu erau complete, altele erau fără anumite date care trebuiau consemnate acolo. S-a luat fiecare persoană şi s-a verificat. Acţiunea s-a finalizat. Un exemplar a rămas la noi, un exemplar a fost înaintat celor care ni le-au adresat”, a declarat Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.

Surse neoficiale spun că au fost depuse şi semnături ale unor persoane decedate.

 „Invalidate abuziv”

Reprezentanţii USR Gorj sunt şocaţi de situaţia de la Târgu Jiu şi spun că vor solicita explicaţii pentru fiecare persoană invalidată în parte. Mai mult, ei consideră că este „un abuz” faptul că s-au „tăiat” atâtea semnături şi se gândesc inclusiv la varianta de a acţiona primăria în instanţă. „Sunt şi semnături greşite, care sunt în multe puncte din ţară, pentru că s-au adunat din toată lumea. Însă, sunt foarte multe care au fost invalidate pe nişte motive care depăşesc cadrul legal. Primăria Târgu Jiu, conform Legii 189, ar fi trebuit să valideze acele înscrisuri doar din perspectiva numelui, a adresei şi a dreptului de vot. Au fost multe semnături care au fost invalidate pentru că nu erau trecute toate prenumele persoanei respective, dar toate celelalte date - CNP, număr de buletin, adresă - erau corecte. O parte dintre ele au fost invalidate abuziv”, a comentat Radu Miruţă, preşedintele USR Gorj, care a explicat că nu se aştepta să se confrunte cu o astfel de situaţie într-o localitate „cu primar liberal”.

Probleme şi în judeţ

Media de validare a semnăturilor la nivel de judeţ este de 70,8%. Radu Miruţă spune că şi la Turceni, Rovinari sau Godineşti, gradul de invalidare a fost mare. În schimb, în unele localităţi, reprezentanţii USR au întâmpinat alt gen de probleme. „La Peştişani şi Ţânţăreni au primit dosarele, care s-au depus pe baza unui proces verbal de predare-primire. Colegii mei au fost să le ridice şi li s-au dat dosarele fără a fi procesate în vreun fel. Pur şi simplu nu le-au verificat, au refuzat să le proceseze. Unii ni le-au înapoiat fără proces verbal, la Ţânţăreni ne-au dat proces verbal în care au scris că nu le-au procesat. Au zis că nu-i interesează de subiect, nu-i interesează că acestea sunt prevederile legale, să facem ce vrem. La Bîlteni ni se spune că nu le mai găsesc. Nu ne-au dat în scris că nu le găsesc. Vineri expiră termenul legal când trebuie să ni le predea”, a mai explicat Radu Miruţă.

JUDECATĂ

USR va aduce joi şi vineri în Parlament sute de mii de semnături validate de primării pentru campania „Fără penali în funcţii publice”, a anunțat preşedintele USR, Dan Barna, precizând că partidul va acţiona în judecată primarii care blochează validarea semnăturilor.

Vizualizări: 2,098

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: