Jurnalist de investigaţii, interceptat abuziv de procurorul Moţa

Jurnalistul Narcis Daju, proprietarul ziarului online de investigaţii GorjNews, a fost interceptat la începutul anului trecut, ca urmare a unei solicitări a procurorului Moţa. Interceptarea a avut loc în dosarul instrumentat omului de afaceri acuzat de cămătărie Doru Şerban, zis Habitu. Surse neoficiale susţine că în ianuarie-februarie 2012 au fost interceptaţi şi alţi jurnalişti care au luat legătura cu Habitu. Narcis Daju a declarat însă că s-a intersectat o singură dată cu acesta, cu ani în urmă, nu a scris şi nu s-a interesat despre dosarul lui Habitu.

Cum ai aflat că ai fost interceptat?

Simplu: întrebând, în scris, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, dacă în cauzele lucrate în ultimii trei ani s-au obținut autorizații de interceptare a comunicațiilor mele. Codul de Procedură Penală conține o obligație clară a procurorilor: ei trebuie să te cheme, după ce expiră mandatul de interceptare, și să-ți comunice că te-au ascultat, în ce perioadă și sub ce suspiciune. România a preluat modelul european, care încearcă să responsabilizeze procurorii și polițiștii să nu mai mănânce rahat despre oameni, să deschidă dosare penale doar în situații clare, să nu mai asculte telefoane doar de dragul de a intra cu bocancii în viețile lor. Sub unu la sută din cetățenii acestei țări cunosc că procurorii sunt obligați să-i înștiințeze imediat după ce se sfârșește perioada autorizată de judecător pentru interceptare. Nimeni din sistemul judiciar autohton n-a avut interesul de a populariza acest drept legal al oricărui cetățean: acela de a ști că a fost interceptat.

Cât a durat interceptarea?

În răspunsul emis, la cererea mea, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj scrie că mi-au ascultat telefoanele în ianuarie și februarie 2012 și mi-au interceptat comunicațiile mele prin internet în februarie și martie 2012.

Prima mare problemă care decurge de aici este aceea că a trecut un an și n-am fost anunțat de procurorul de caz.

A doua mare problemă este că, pentru a mă intercepta, poliția “plotonerului” Caragea, SRI-ul post-Făget, condus în acea perioadă de ginerele șefului Serviciului I (Poliția Politică) din Securitate și, probabil, alte structuri, și-au dat mâna și s-au apucat să mănânce rahat despre mine, pe hectare de pagini oficiale, concluzionând că sunt un fel de mâna dreaptă a interlopului Habitu. Cu aceste date, Moța s-a dus la Tribunalul Gorj, unde a obținut instantaneu autorizațiile de interceptare a comunicațiilor mele, probabil chiar de la președintele Florin Encescu.

L-ai cunoscut pe Habitu?

Dacă mă duc acum la vorbitor, la Habitu, garantez că nu mă cunoaște. După nume, e posibil să mă știe, altfel, nici gând! În 37 de ani de viață, m-am intersectat cu Habitu doar 2 – 3 minute, în urmă cu doi ani, când m-a abordat și m-a rugat să cercetez un subiect, ca ziarist. Am refuzat tranșant, pentru că întotdeauna am preferat să nu mă amestec, nici măcar jurnalistic, în reglările de conturi dintre interlopi. Oricum, acest aspect se va lămuri, mai mult ca sigur, întrucât voi da statul român în judecată, pentru că am fost interceptat ilegal, sub acuzații inventate de oameni bolnavi, și voi cere să fim puși la detectorul de minciuni, și eu, și Habitu. Totodată, voi depune plângeri penale împotriva tuturor celor care au participat la fabricarea acestei mizerii.

Ai scris despre dosarul instrumentat împotriva acestuia?

Nu am scris nici un rând și nu m-am pronunțat public în niciun fel despre acest dosar. Mi s-a părut o făcătură din start, având în vedere că Dan Floarea, denunțătorul lui Habitu, este bine-merci. Pe logica pe care a fost arestat Habitu ar trebui ca toți angajații firmelor de recuperări de creanțe să fie întemnițați. Nu am scris despre dosar pentru că am avut alte subiecte mai fierbinți. Bugetul meu de timp este limitat.

Dosarul Habitu este instrumentat de procurorul Moța. Pe de altă parte, Habitu crede că dosarul i se trage de la un vechi conflict pe care îl are cu șeful Poliției, Viorel Caragea, despre care și tu ai scris foarte multe articole. Ai aflat, cumva, cine a cerut să fii interceptat?

Procurorul Emil Moța. Așa cum am dovedit mai sus, dânsul a uitat să anunțe un ziarist că l-a ascultat aproape trei luni. Dânsul pozează în zmeul – zmeilor, dar uită să se achite de obligațiile sale legale, ca procuror. Acest procuror a colectat în ultimele luni mult prea multe bile negre. Din cauza ziariștilor lingăi, nu doar politicienii uită cine sunt, ci și procurorii. Moța, de pildă, s-a visat șef la Parchetul General, dar comisia de evaluare a descoperit că a plagiat proiectul managerial, că nu stăpânește jurisprudența CEDO și, mai grav, că are o viziune incompletă și nearticulată asupra Ministerului Public și a misiunii acestuia. Acesta este, în viziunea majorității presei, la creme du la creme, printre procurorii din Gorj. Atunci, care e nivelul de pregătire al celorlalți?

Conform Codului de Procedură Penală, dacă Moța obține autorizație de interceptare pentru 30 de zile, sub acuzația că Daju vinde droguri, procurorul are obligația să întrerupă interceptarea imediat ce se lămurește că Daju vinde doar cartofi, în Piața Mare. Or, Moța m-a ascultat pe toată perioada aprobată. Deși n-a rezultat nimic, după câteva zile, cu totul și cu totul ilegal, a făcut a doua cerere de interceptare, de data aceasta pentru a-mi înregistra comunicațiile făcute prin internet. Din nou m-a menținut sub interceptare 30 de zile, deși iar n-a obținut vreo probă împotriva mea…

Apoi, lumea trebuie să știe că procurorii pot intercepta doar dacă au indicii clare că Daju a săvârșit sau e în curs de a săvârși infracțiuni contra siguranței naționale, infracțiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, infracțiuni de corupție sau infracțiuni comise prin mijloace de comunicare electronică. În acest moment, Moța are obligația să-mi comunice pe care dintre aceste infracțiuni eram eu pe punctul să o săvârșesc, din moment ce dânsul, vigilent, s-a dus fuga – fuguța la Encescu să-mi intercepteze comunicațiile.

Oricum, hârtiile oficiale conform cărora eu sunt mâna dreaptă a lui Habitu au fost preparate de Caragea și, foarte probabil, de „colegii” de la SRI.

Faptul că PSD-ul n-a avut opoziție în ultimii ani din partea niciunui partid politic, în Gorj, a aruncat în aer orice urmă de democrație. Așa a fost posibil, de pildă, ca Viorel Caragea să ajungă și să reziste trei ani și jumătate, deja, la conducerea IPJ Gorj. Anul trecut, pe 6 ianuarie, am publicat o investigație în care arătam că Caragea ne ascultă și ne filează pe toți cei incomozi, printr-o trupă de piloși, reunită în cadrul așa-numitului Birou de Operațiuni Speciale. E cel puțin apocaliptic felul în care arăta, atunci, această structură: Popescu Cristi, şef compartiment, finul de cununie al lui Caragea; Bărbulescu Andrei, fiul fostului şef al Poliţiei Rovinari, care, protejat al lui Caragea, a condus ca împuternicit ani în șir, fiind incapabil să câştige legal un concurs; Bobaru Bogdan, fiul primarului oraşului Bumbeşti – Jiu; Popescu Adrian, fratele şefului Direcţiei de Control Intern din IGPR, cel care manageriază controalele ce-l scot întotdeauna basma curată pe Caragea. Niciun alt ziar, niciun alt lider de opinie, niciun parlamentar nu a preluat acest subiect. Efectele se văd. Cu puțin timp în urmă, am probat că primarul Bobaru ar trebui, în mod normal, arestat urgent, fiind cercetat penal într-un dosar cu infracțiuni clare, deja dovedite. Tot atunci am anunțat public că Caragea urmează să-l mute de la Sadu la Tg Jiu pe ofițerul de caz, doar pentru a-i lua dosarul și a-l da în cercetarea unui cocoșat, care să mușamalizeze totul. Nimeni nu a preluat subiectul, polițistul a fost mutat și Bobaru urmează să fie scos basma curată.

Aș face din nou apel la multi-miliardarii patroni de televiziuni din Gorj să înțeleagă că instaurând pupincurismul autorităților, ca politică editorială, ne duc înapoi, pe vremea lui Ceaușescu, și ne uită acolo. Sunt chestiuni grave, față de care nu se poate să nu ia poziție, indiferent câți bani primesc de la autorități. Într-un asemenea climat, în care se fac arestări și se interceptează telefoane discreționar, averile nu mai contează. Ei înșiși pot fi victimele unora ca Moța și Caragea. 

Crezi că prin interceptarea ta s-a urmărit altceva, că ești o țintă a celor despre care ai scris în Ziarul de Investigații GORJNEWS, pe care îl conduci?

Prin fiecare anchetă de presă, fără să-mi propun asta, ridiculizez poliția, serviciile secrete, anumiți judecători, corpul de control al prefectului și alte structuri care consumă bugete imense pentru ca aerul în acest județ să fie respirabil, pentru ca hoții și analfabeții să nu se mai împăuneze cu titluri și adeverințe de bună purtare și să nu ne mai râdă în nas. E normal să devii o țintă, după ce blochezi tranzacționarea penală a Spitalului de 3 milioane de euro de la Sadu, către un SRL condus de un șofer al unui ziar. Dacă premierul Victor Ponta nu cere investigarea complexă a interceptării mele ilegale, înseamnă că rămâne, pe mai departe, răsfățatul mahărilor din Tg Jiu care au feliat orașul și și l-au împărțit, interzicând, totodată, orice formă de concurență din afara județului. Profit de ocazie să-l întreb, public, pe premier: pe ce criterii a selecționat ziariștii pe care i-a plimbat, în pre-campania electorală, pe bani publici, prin biroul său de premier și pe la Bruxelles? A fost sau nu o acțiune de compromitere deliberată a presei din Gorj, în ansamblu?

Interceptându-mi comunicațiile au sperat că-mi vor găsi ceva, să mă bage la răcoare și să mă facă uitat. Ei oricum ascultă non-stop, dar dacă o fac fără autorizație nu pot folosi ca probe acele înregistrări. De aceea inventează și se duc cu tot felul de aiureli la Encescu, care aprobă orice cerere de interceptare.

Ai un mesaj pentru cei care iți vor răul?

Să înceteze a mai târî în ridicol instituțiile pe care le conduc. Șeful Secției Penale a Judecătoriei Tg Jiu, Liviu Boian, tată de studentă a UCB, a ordonat altor procurori să înceapă urmărirea penală pentru că am refuzat să dezvălui sursele mele din UCB. Căutând să-i facă, febril, pofta liderului maxim al acestei universități, Adrian Gorun, semnatarul plângerii penale împotriva mea, judecătorul Boian n-a fost capabil să facă o încadrare juridică, să indice o infracțiune și o faptă, dar a cerut, răspicat, prin sentință penală definitivă și irevocabilă, începerea urmăririi penale. De două luni, mai mulți profesori de la UCB sunt audiați câte două – trei ore, de un anume Roșca, alt fiu de polițist de modă veche, și puși să declare în ce relații sunt cu mine. Înțeleg că dacă Boian îi cerea lui Roșca să ancheteze o găină pentru că face ouă, polițistul acesta – tânăr, din păcate – consuma bani publici implicându-se într-o urmărire penală din care lipsește esențialul: fapta, infracțiunea! La acest nivel s-a ajuns în județul premierului Ponta: șeful Secției Penale a Judecătoriei Tg Jiu a transmis un semnal clar angajaților din instituțiile de stat, acela de a nu mai transmite foarte puținilor ziariști, rămași pe baricade, ilegalitățile de la locurile lor de muncă, pentru că vor fi premiați cu citații la poliție și parchet. Sunt foarte curios să aflu ce calificativ a primit, pentru activitatea sa de anul trecut, Liviu Boian, și de ce natură sunt argumentele care-l mențin la conducerea Secției Penale a Judecătoriei Tg Jiu. 

VEDEŢI DOCUMENTELE AICI.

Vizualizări: 409

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: