Heliportul lui Ponta va costa peste 27 de miliarde lei vechi

Heliportul din Târgu Jiu, pentru care Guvernul Ponta a alocat 450.000 de RON în campania electorală, va costa de fapt peste 2,7 milioane RON. Consilierii locali au aprobat ieri „reactualizarea indicatorilor tehnico-economici”. Interesant este că licitaţia a avut loc în decembrie anul trecut, fiind adjudecată de Hidroconstrucţia pentru 360.000 RON fără TVA, rezultând că se fac şi mici economii din banii alocaţi de guvern. Mai mult, pe 11 ianuarie, primăria anunţa că heliportul este „aproape gata”. Ieri însă, pe platforma betonată de Hidroconstrucţia erau mormane de pietriş.

Consilierii locali s-au reunit ieri în prima şedinţă din acest an, ocazie cu care au votat, printre altele, şi „reactualizarea indicatorilor tehnico-economici” din proiectul de amenajare a unui heliport la Târgu Jiu. În dreptul indicatorilor reactualizaţi era trecută o singură sumă, de 2.732.810 lei, una destul de mare, dacă ţinem cont că, în toamna anului trecut se vorbea de 451.000 de lei, alocaţi de la Guvern, bani pentru care premierul Ponta şi aşa a primit o grămadă de întrebări. Acum suma a devenit şi mai mare, heliportul urmând să aibă dotări de ultimă oră.

Pe ce se duc banii?

În hotărârea aprobată de consilieri se menţionează că suprafaţa betonată este un pătrat cu latura de 37,5 metri, iar grosimea totală a platformei este de 87 cm, din care 25 cm sunt „îmbrăcăminte rutieră”, iar alţi 30 cm formează un strat de fundaţie din balast cu un diametru de până în 63 mm. Mai intră nisip de egalizare şi balast cu ciment, dar cei mai mulţi bani vor fi daţi pe instalaţiile electrice şi de balizaj,pe instalaţii de alimentare cu energie electrică, precum şi pe un grup electrogen automat. Se mai cumpără un container în care se va adăposti camera de comandă a balizajului şi, de asemenea, se va amenaja şi o cabină punct control poartă.

Primarul Florin Cârciumaru spune că, astfel, heliportul devine operaţional şi pe timp de noapte, fiind unul dintre cele mai moderne din ţară. „Este vorba de dotări de ultimă generaţie, de un sistem de semnalizare şi balizaj luminos pe timp de noapte complex, care include şi un generator electric automat. Ceea ce s-a făcut până acum face ca heliportul să fie operaţional doar ziua, dar dorim să îl facem funcţional şi pe timp de noapte, iar sistemul acesta de semnalizare costă destul de mult”, a menţionat Cârciumaru.

Opoziţia – firavă şi nemulţumită

Votul de ieri pentru „reactualizarea indicatorilor tehnico-economici” la heliport nu a venit şi dinspre reprezentanţii opoziţiei, consilierii PP-DD şi cei de la PDL votând contra, în condiţiile în care USL are majoritatea şi poate decide cam orice doreşte. Şeful (încă?) al PDL Târgu Jiu, Nicolae Daviţoiu, care i-a fost contracandidat lui Victor Ponta pe Colegiul 6 în campania electorală de astă toamnă, a votat ieri contra, spunând că suma pe care o va înghiţi heliportul este mult prea mare. „Păi iniţial au spus că dă Guvernul 100.000 de euro şi se face heliportul, iar acum, după alegeri, vin şi ne cer să votam o sumă de circa 650.000 de euro. Au crescut preţul de 6,5 ori într-o singură lună, ceea ce nu mi se pare deloc normal. Nu ştiu pe ce vor cheltui banii, dar suma mi se pare mare, iar să faci şi un heliport funcţional noaptea mi se pare o exagerare prea mare”, a precizat Daviţoiu.

Circuitul banilor

Pe 14 noiembrie 2012, Guvernul Ponta 1 a aprobat „alocarea din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, a sumei de 451 mii lei bugetului local al municipiului Târgu Jiu, judeţul Gorj, în vederea finanţării obiectivului de investiţii "Amenajare Heliport - Insula Râului Jiu, municipiul Târgu Jiu".

La 20 decembrie 2012, este atribuit contractul „Amenajare heliport Insula Râului Jiu” către Hidroconstrucţia Târgu Jiu, care a licitat 360.000 de lei fără TVA, la licitaţie concurând doi participanţi. Obiectul contractul a fost definit pe SEAP ca fiind „Construirea unui heliport necesar SMURD ului si nu numai”.

La 11 ianuarie, primăria anunţat că lucrarea este gata în proporţie de 90%. La 28 ianuarie 2013, Consiliul Local a votat hotărârea privind „reactualizarea indicatorilor tehnico-economici” şi cel mai probabil va urma o altă licitaţie. Rămâne de văzut de unde va asigura primăria suma de 2,7 milioane RON.

NECESITATE

Intervenţia unor elicoptere SMURD în Târgu Jiu este solicitată de câteva ori pe an. De fiecare dată până acum, acestea au aterizat fără probleme în timpul zilei pe stadionul municipal.

Vizualizări: 215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: