La ce interval de timp trebuie udate vara roșiile!

Pentru a crește în bune condiții și a produce o recoltă abundentă, udarea corectă a roșiilor este foarte importantă.  Legumicultorii cu experiență recomandă ca medie udarea roșiilor la un interval de 5-7 zile sau chiar mai rar în perioada în care fructele se coc și devin optime pentru consum.

O udare săptămânală adâncă ce umezește solul până la o adâncime de circa 30 de centimetri va produce roșii mai multe și mai mari decât udările dese, ce doar îl umezesc la suprafață.

Dacă efectele determinate de lipsa apei sunt evidente (uscare plante, fructe subdezvoltate) o irigare prea deasă generează probleme în ceea ce privește rădăcinile, care sunt suprasaturate și pot putrezi.

De aceea, trebuie să ne asigurăm că solul se usucă ușor între udări. În același context, al suprairigării, o udare abundentă în perioada de coacere a fructelor va produce crăparea acestora.

Ca medie, o cantitate de aproximativ 2-3 litri pe metru pătrat în fiecare săptămână este de obicei suficientă pentru tomate.

Cel mai bun moment pentru udare este dimineața devreme sau seara târziu. Aceasta ajută la reducerea pierderii de apă prin evaporare și permite plantei să absoarbă mai eficient apa.

Roșiile nu sunt mare iubitoare de apă, context în care nu preferă solul excesiv de ud. Cantitatea de apă necesară depinde de mai mulți factori, precum starea solului, temperatura ambientală și umiditatea aerului. 

Roșiile au nevoie de o udare constantă și uniformă pentru a se dezvolta și a produce fructe sănătoase. În general, udarea se face la intervale regulate, în funcție de condițiile meteorologice și de starea solului. În medie, udarea ar trebui să fie la 5-7 zile, ținând cont și de spațiul în care sunt cultivate (solar sau grădină), dar și de accesul plantelor la precipitații.

Este important să udați roșiile într-un mod care să permită pătrunderea apei în adâncimea rădăcinilor și să evitați udarea excesivă a frunzelor. Cea mai bună modalitate de a uda roșiile este prin udare la rădăcină, printr-un sistem de picurare. Așezați furtunul sau sursa de apă în apropierea rădăcinilor și lăsați apa să se scurgă încet, până când solul se înmoaie în profunzime. Evitați să udați în exces, deoarece acest lucru poate duce la apariția bolilor și la dezvoltarea slabă a plantelor.

Fiți atenți la semnele de stres hidric, cum ar fi aspectul încrețit al plantei, frunze căzute sau galbene. Acestea pot indica faptul că plantele nu primesc suficientă apă. Dacă observați astfel de semne, creșteți cantitatea de apă și frecvența udării.

Vizualizări: 45,283

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: