La ce vârstă se mai căsătoresc tinerii din România!

Tinerii din România și-au modificat obiceiurile și au început să facă pasul spre căsătorie mult mai târziu în viață. Bărbații așteaptă, în medie, până la aproape 33 de ani, iar femeile până spre 30, cu aproximativ 8 ani mai târziu decât în anii '90.

Pe tinerii români îi preocupă mai întâi cariera și vor să capete independență și siguranță financiară, spun specialiștii. E adevărat că unii așteaptă pentru că nu găsesc ușor persoana potrivită dar majoritatea, deși au găsit persoana alături de care să facă acest pas, îl fac tot mai târziu.

Tinerii care se apropie de vârsta la care, în trecut, ar fi fost deja în fața ofițerului de stare civilă au acum cu totul alte planuri, să studieze, să își facă o carieră de succes sau să călătorească.

Așa se face că acum bărbații se căsătoresc în medie la 33 de ani, iar femeile la aproape 30. În cazul bărbaților, diferența față de acum trei decenii și jumătate este de aproape 8 ani, iar la femei de 7, arată datele Institutului Național de Statistică.

Căsătoria devine un pas în tranziția spre maturitate abia după ce tinerii reușesc să-și găsească un soi de autonomie și o siguranță financiară, spun sociologii care au urmărit subiectul.

Partea financiară este importantă în cuplu iar soții au mai des discuții legate de bani, iar aproape jumătate din despărțiri sunt cauzate tocmai de astfel de probleme.

Din statisticile din ultimii ani sunt mai multe cazuri de persoane care divorțează din cauza banilor, chiar mai multe decât cele care se despart în cazuri de adulter, susțin avocații de divorțuri.

Sunt însă și familii care au strategii financiare. Un studiu al unei instituții financiare arată că peste 60% dintre cupluri au un fond de urgență, iar aproape jumătate economisesc pentru vacanțe.

Vizualizări: 1,254

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: