La serviciu cu plasa de medicamente. Cum începe tura un angajat la CEO de 25 de ani

Manu Tomescu, lider sindical la Termocentrala Rovinari din cadrul CE Oltenia, a postat pe pagina de Facebook o fotografie și povestea unui coleg care este sub un tratament serios. El a dorit astfel să atragă atenția asupra unei realități dure cu care se confruntă muncitorii din această industrie. 


Observând un coleg care își lua medicamentele înainte de a intra în tură, Tomescu a simțit nevoia să reamintească faptul că viața și sănătatea oamenilor ar trebui să fie o prioritate pentru societate și, cu atât mai mult, pentru cei aflați în poziții de conducere.


În atenția guvernanților și a tuturor boșilor din conducerile instituțiilor, a întreprinderilor și nu în ultimul rând a organizațiilor sindicale, boși care probabil "că habar n-au ce înseamnă munca în tură de noapte, în condiții cu noxe și factori de risc ! Asta le-au adus oamenilor condițiile/grupele de muncă după zeci de ani de activitate! PLASE DE MEDICAMENTE pe care trebuie să le înghită pentru a se putea ține pe picioare", a scris asta pe Facebook.


Colegul menționat are în jur de 48 de ani și, după mai bine de 25 de ani de muncă în producție, în ture continue, se confruntă acum cu probleme grave de sănătate. Din păcate, această situație nu este una izolată. Mulți dintre angajații C.E. Oltenia se găsesc într-o situație similară, nevoiți să aducă cu ei "plase de medicamente" la locul de muncă, pentru a putea face față problemelor de sănătate dobândite după ani de muncă în condiții deosebit de grele, expuși la noxe și alți factori de risc.

Această imagine a devenit o reprezentare a unei realități crude, care subliniază provocările și sacrificiile lucrătorilor din sectorul energetic. Tomescu amintește că, în trecut, Complexul Energetic Oltenia înregistra, în medie, aproximativ 50 de decese anual în rândul muncitorilor. Însă, după recunoașterea oficială a condițiilor de muncă prin Legea nr. 197/2021, numărul acestor decese a scăzut semnificativ, o realizare importantă pentru sindicat și pentru sănătatea lucrătorilor.

Cu toate acestea, liderul sindical subliniază că lupta nu este încheiată. "Sper și îmi doresc din tot sufletul ca oamenii să își poată câștiga în continuare pâinea muncind în această activitate, în condiții de siguranță, prin care viața și sănătatea să le fie protejate!", a declarat Manu Tomescu. El atrage atenția asupra responsabilității pe care o au guvernanții și conducătorii instituțiilor și întreprinderilor de a asigura protecția muncitorilor. El subliniază că, de multe ori, acești lideri nu au nicio idee despre greutățile și riscurile muncii în ture de noapte, în condiții cu noxe și factori de risc.

Imaginea muncitorilor care trebuie să aducă cu ei medicamente pentru a-și putea continua munca este o mărturie a impactului pe termen lung al acestor condiții asupra sănătății lor. 


Tomescu își încheie mesajul cu o urare de bine pentru colegii săi și un apel către cei aflați la conducere să acorde o atenție sporită acestor probleme grave, care afectează direct viața și sănătatea lucrătorilor. Lupta sindicală pentru recunoașterea și îmbunătățirea condițiilor de muncă rămâne, așadar, un efort continuu, pentru ca acești oameni să poată continua să-și câștige existența în siguranță.

Vizualizări: 6,049

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: