La un pas de a fi liberi după ce au fraudat statul

Femeia de 44 de ani din Prigoria, Valeria Trancă, şi fiul ei Daniel, de 25 de ani, au fost la un pas de a redeveni oameni liberi, după ce Curtea de Apel Craiova a dispus eliberarea lor, în ciuda condamnării de 8 ani pe care o aveau cei doi de executat ca urmare a deciziei Tribunalului Gorj. Ambii au fost arestaţi în toamna anului trecut, după ce autorităţile au descoperit că au încasat miliarde de lei vechi drept subvenţii oferite de stat pentru a crea locuri de muncă. Au creat locuri de muncă doar pe hârtie, la începutul anilor 2000, dat şmecheriile au ieşit la iveală.

Curtea de Apel Craiova a dispus nu doar eliberarea celor doi, ci şi rejudecarea cauzei la Tribunalul Gorj, în condiţiile în care probele din dosar sunt mai mult decât elocvente, mai ales că locurile de muncă pentru care mama şi fiul au încasat banii nu au existat vreodată. Procurorii au făcut recurs şi, săptămâna trecută, Înalta Curte de Casaţie a reparat ceea ce completul de la Craiova a stricat, decizia de eliberare a celor doi din starea de arest preventiv fiind anulată. Mai mult, instanţa supremă a prelungit mandatele de arestare preventivă ale familiei Trancă şi a dispus chiar verificarea acestor mandate la mijlocul lunii viitoare, în plină vacanţă judecătorească. Procesul pentru judecarea recursului în sine se va relua de abia la începutul lunii octombrie, până atunci Valeria şi Daniel Trancă urmând să rămână după gratii.

Instanţa de judecată de la Târgu Jiu a dispus ca Valeria şi Daniel Trancă să restituie statului toate sumele de bani încasate în mod ilegal şi cheltuite în interes personal de cei doi, lucru care ar fi fost anulat dacă decizia Curţii de Apel Craiova rămânea neatacată. Astfel, Valeria Trancă are de restituit despăgubiri civile în sumă de 495.742 lei către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Gorj. Suma respectivă reprezintă subvenţii acordate-214.035 lei, indemnizaţii şomaj-181.362 lei, dobânzi calculate -33.604 lei, CAS şomaj – 56.766 lei, CASS şomaj-9975 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea debitului.

DESPĂGUBIRI

De asemenea, conform aceleiaşi sentinţe, Daniel Trancă are de achitat despăgubiri civile în sumă de 318.417 lei către AJOFM Gorj, reprezentând subvenţii acordate-151.470 lei, indemnizaţii şomaj-108.524 lei, dobânzi calculate-18.487 lei, CAS şomaj-33.968 lei, CASS şomaj-5968 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea debitului. În plus, magistraţii au dispus şi anularea actelor falsificate, respectiv contracte de muncă, pontaje, adeverinţe de şomaj, decizii de desfacere a contractelor de muncă, etc.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: