Lecţie de gătit peşte pe Insuliţa de pe Jiu

Degustări de preparate din peşte şi de vin şi demonstraţii de gătit oferite de chef Don Mariano. De asta au avut parte cetăţenii din Târgu Jiu şi toţi cei care au mers weekend-ul acesta pe Insuliţa de la Târgu Jiu pentru a lua parte la prima ediţie a Festivalului Peştelui. Cei prezenţi aici au putut să afle care sunt beneficiile consumului de peşte, dar şi care sunt ultimele noutăţi în ceea ce priveşte sculele de pescuit. Oferta a fost însă sub aşteptările publicului, care se aştepta să găsească mai multe standuri.

Prima ediţie din acest an a Festivalului Naţional al Peştelui „Pescia” a avut loc la Târgu Jiu, în perioada 16-18 mai şi s-a desfăşurat pe Insuliţă. Evenimentul a reunit producători, importatori şi distribuitori locali de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru prepararea şi gătitul peştelui, reprezentanţi ai fermelor piscicole şi ai bălţilor din localitate şi din judeţ şi operatori ai industriei. Cei prezenţi la acest festival au putut să se delecteze cu preparate din peşte, comercianţii oferindu-le mici degustări.  “Avem salată de filet de scrumbie marinată, şprot marinat, zacuscă de crap, salată de icre de crap, salată de icre de ştiucă. Toate sunt naturale, fără conservanţi. La mare căutare a fost zacusca. Şi salata de icre de crap merge foarte bine”, a spus Mariana Ciochină din Bucureşti.

Degustare de vinuri  şi demonstraţii de gătit

Cei prezenţi la eveniment au putut să asiste şi la o lecţie de degustat de vinuri, oferită de reprezentanţii Cramei Oprişor din Mehedinţi. “Pentru peşte putem alege vinul alb sau cel mult un vin roze. La degustare, în primul rând ar trebui să analizăm culoarea care ne poate spune foarte multe lucruri. Un vin tânăr este foarte deschis, un vin mai bătrân are culoarea mai închisă. E foarte importantă şi limpiditatea, să nu aibă particule în suspensie, să fie foarte transparent”, a precizat Gabriel Cristea, managerul cramei.

Cel care a atras toate privirile celor prezenţi la festival a fost “Don Mariano”, un chef din zona Ardealului, care a făcut o demonstraţie de gătit, pregătind un crap umplut cu legume la grătar. Bucătarul Marian Cuzdrioreanu a explicat de ce gorjenii ar trebui să consume mai mult peşte. “Rezervele de peşte, în mare majoritate, sunt din mări şi oceane. Procentajul este mai mic din acvacultură. Carnea de peşte este mult mai sănătoasă, este dovedit ştiinţific, decât celelalte tipuri de carne. Mult mai puţine sunt bolile la carnea de peşte decât la celelalte tipuri. Pentru că suntem în zona Jiului, recomand consumul de păstrăv. Este un peşte uşor”, a spus Don Mariano.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: