Liber la disponibilizări în SNLO, blocaj la CE Turceni

După ce s-au tot întrebat dacă vor părăsi sau nu sistemul minier înainte de 2012, cei aproape 500 de salariați ai Societății Naționale a Lignitului Oltenia și Complexului Energetic Turceni au primit ieri confirmarea. Ministrul Economiei și Comerțului, Ion Ariton, a confirmat că disponibilizările vor fi făcute până în data de 31 decembrie 2011. Ministrul Economiei a mai arătat că Executivul a aprobat marți o hotărâre, prin care s-a decis disponibilizarea a 200 de angajaţi de la Turceni. Cu sau fără această aprobare, la Turceni nu mai pot fi făcute disponibilizări anul acesta.

Societatea Națională a Lignitului Oltenia (SNLO) are undă verde din partea Ministerului Economiei să facă disponibilizările propuse pentru sfârșitul de an. Vestea a venit ieri din partea ministrului Ion Ariton care a confirmat că cei aproape 300 de salariați ai SNLO vor părăsi sistemul înainte de 2012. ”De la SNLO vor fi disponibilizaţi 300 de angajaţi. Hotărârea de guvern va fi aprobată cel mai probabil săptămâna viitoare”, a declarat Ion Ariton, în cadrul şedinţei reunite a comisiilor de buget-finanţe.

Sindicatele din USMO nu cred până nu văd

La nivelul unităților subordonate SNLO au fost luate toate măsurile în cazul în care hotărârea de guvern nu apare la timp. Au fost trimise notificări, au fost semnate preavize, hotărârea de guvern fiind singura hârtie așteptată de administrație dar și de sindicate.

Gheorghe Etăgan, secretarul general al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), spune că se încadrează în termen cu disponibilizările, chiar dacă acceptul din partea guvernului vine săptămâna viitoare. ”Sigur că ne încadrăm pentru că la nivelul SNLO au fost urmați toți pașii din programul de restructurare, am notificat, am semnat preavizele, pașii au fost îndepliniți așa că și dacă apare săptămâna viitoare poate fi pusă în aplicare. Trebuie doar ca guvernul să se țină de cuvânt, în caz contrat înțelegerea între noi și administrație cade”, a declarat Gheorghe Etăgan.

Adio disponibilizări la Turceni

Chiar dacă guvernul a aprobat marți hotărârea de guvern cu privire la disponibilizarea celor 200 de salariați, în cadrul complexului lucrurile stau cu totul altfel. Surse neoficiale spun că deși există hotărâre, administrația din CE Turceni nu mai poate disponibiliza anul acesta pentru că nu a urmat toți pașii din programul de restructurare, lucru vital pentru ca oamenii să poată pleca din sistem. Nici un director din cadrul unității nu a putut fi contactat ieri pentru a confirma sau infirma acest lucru. Liderul sindical Eugen Iovan a declarat ieri că este sigur că anul acesta nu mai este timp pentru concedieri colective la CE Turceni.

PLĂȚI

Persoanele care îşi vor pierde locurile de muncă vor primi plăţi compensatorii, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Pe lângă plăți compensatorii, minerii care mai au doi ani până la pensionare vor primi în tot acest timp un venit minim de completare de 1.400 de lei lunar.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: