Liberalii cer burse pentru elevi, pesediştii nu vor să-i umilească!

Vor fi alegeri la Târgu Jiu, unde este vacant postul de primar, astfel că sunt abordate subiecte de interes pentru cetăţeni. Unul dintre ele a fost ridicat şi de Pandurul zilele trecute. Este vorba de faptul că elevii nu primesc burse de ani buni, primăria motivând că nu are bani, fiind prea mulţi copii cu medii mari. Şapte consilieri locali au propus alocarea unei sume de 550 mii lei pentru burse, dar primarul Aurel Popescu consideră că elevii merituși ar fi umiliți dacă le-ar acorda 5 lei pe lună.   

 Elevii din municipiul Târgu Jiu nu au mai primit burse de merit din 2011. Reprezentanţii primăriei au spus că sunt prea mulţi elevi cu medii peste 8.50, media de la care ar trebui să se acorde acestea, iar suma necesară acordării stimulentului pentru fiecare dintre ei ar fi însemnat un efort financiar prea mare pentru bugetul local.

Consilierii PNL și PMP au depus la primărie, încă de la finele anului trecut, un proiect de hotărâre prin care elevii cu rezultate bune să primească burse de merit. Propunerea lor este aceea de a fi pusă la dispoziție în acest sens, din bugetul local, suma de 550 mii lei, iar alocarea lor să fie în funcție de medie, până la epuizarea fondului. Proiectul va fi supus la vot în ședința de luna viitoare. "Am făcut doar un pas. Suma aceasta nu este îndeajuns pentru toți elevii performanți. Dar dacă nu-i stimulăm pe acești elevii performanți, vom ajunge în timp ca să nu-i mai avem. Din acest punct de vedere am prevăzut în proiect inclusiv ierarhizarea în funcție de medie. E clar că 500 mii lei nu o să ajungă, dar să presupunem că au medii peste 9.50 un număr de 1000 de elevi. O mie dacă am stimula, ar primi 500 de lei pe an", a declarat liberalul Marcel Romanescu, unul dintre consilierii locali care au inițiat proiectul de hotărâre. Acesta este şi candidat al PNL pentru postul de primar.

Candidat este şi Aurel Popescu, viceprimar cu atribuţii de primar din partea PSD, care spune că sunt peste 10.000 de elevi cu medii peste 8.50 la nivelul municipiului și că din suma propusă de consilierii liberali, de 550 mii lei, ar însemna ca fiecare elev merituos să primească lunar 5 lei. Popescu vorbește de stabilirea unor criterii pe baza cărora să se acorde, dar a catalogat propunerea inițiatorilor proiectului ca fiind umilitoare. "Vom găsi soluții, cadrul cel mai potrivit, pentru ca elevii merituoși să primească sume de bani pe care să le folosească în interesul personal. Le dăm, dar vom crea o hotărâre de Consiliu Local în care vom aproba criteriile de acordare. Dacă vom merge pe unele propuneri ale unor colegi consilieri, ar presupune să riscăm să intrăm în derizoriu", a comentat Aurel Popescu, primarul interimar al municipiului Târgu Jiu.

Consilierii ALDE spun că vor susține demersul celor șapte consilieri locali. Vorbesc chiar de creșterea fondului propus de inițiatorii proiectului. "Categoric da. Numai că va trebui să avem o cifră absolută a elevilor care au media peste 8.50 și în funcție de acest aspect trebuie să majorăm suma astfel încât sumele să nu fie unele modice, ci unele care să stimuleze elevii să învețe", a explicat Eduard Lădaru, consilier local ALDE. Iniţiatorii proiectului sunt consilierii Berca, Romanescu, Ghimişi, Paraschiv, Bobu – PNL, Grădinaru şi Săvoiu – PMP.

Vizualizări: 2,154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: