Libertatea aruncatului cu lături

Internetul este fără îndoială de ani buni cel mai liber spaţiu, unde fiecare se poate manifesta aşa cum simte. Este totodată cel mai plin de mizerii, oameni poate serioşi în viaţa lor de zi cu zi simţind nevoia să refuleze în înjurături, mizerii şi expresii cu conotaţii sexuale. Există o limită a libertăţii de exprimare- Cineva spunea că avem fiecare dreptul la libertate, în măsura în care nu o afectăm pe a celor din jur. O femeie parlamentar a avut ieri curajul de a iniţia un proiect de lege care să cureţe forumurile de mizerii. Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a pornit de la experienţa personală din perioada când era însărcinată. “Vă mărturisesc, eram gravidă şi mai dădeam câte o declaraţie pentru diverse site-uri de ştiri. Mi se făcea pielea de găină când citeam ce scriu toţi nevropaţii despre copilul meu, despre mine şi despre orice declaram”, a fost mărturisirea parlamentarului. Pentru că femeile sunt mai sensibile, aceasta s-a asociat cu alte femei parlamentar pentru susţinerea demersului său.

Gestul senatorului este unul curajos, pentru că este asumat public. Lia Olguţa Vasilescu nu s-a ascuns în spatele unui grup, ci şi-a anunţat public iniţiativa, cu riscul de a deveni preferata „nevropaţilor” despre care vorbeşte în proiectul de lege.

Dacă proiectul va deveni lege, administratorii site-urilor vor avea obligaţia de a modera forumurile de discuţii şi îşi vor asuma răspunderea pentru cele scrise acolo. Fără îndoială, adoptarea unei astfel de legi va duce la o limitare drastică a libertăţii de exprimare. Pentru că nu numai jignirile trebuie cenzurate, ci şi minciunile. Dacă e să sufle în iaurt, un administrator de site ar trebui să cenzureze cel puţin jumătate din comentariile postate. Orice forum de discuţii care se pretinde serios nu ar trebui să permită comentatorilor să folosească jigniri pe post de argumente. Dar e greu să stabileşti care este limita permisă. Unde este graniţa- Unii mai sensibili se pot simţi jigniţi şi dacă le adresezi apelativul „Bă!”. Poate cineva stabili prin lege o astfel de graniţă? Cu siguranţă că nu.

Orice lege care reglementează libertate de exprimare poate fi aplicată abuziv. Cu toate acestea, sunt de părere că trebuie făcut ceva pentru ca forumurile de discuţii să devină spaţii pentru schimburi de opinii, de idei. Copiii şi tinerii îşi petrec multe ore pe net în fiecare zi şi avem obligaţia de a-i proteja de pornografie şi mitocănii. O putem face obligaţi de lege sau din bun simţ.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: