Lider sindical: Pe 1 Mai au murit oameni ca noi să avem program de 8 ore

Manu Tomescu, lider sindical la termocentrala Rovinari, a ținut să reamintească faptul că 1 Mai este o zi în care trebuie să ne gândim la oamenii care au murit pentru ca muncitorii să aibă drepturi, nu doar obligații.

Postarea lui Manu Tomescu:

Istoria zilei de 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii.
Pe 1 mai 1872, aproximativ o sută de mii de muncitori din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au ieşit în stradă pentru a cere reducerea orelor de muncă la opt, fără a le fi tăiat salariul.
Trei ziele mai târziu, în Piata Heymarket din Chicago, peste 65 de mii de grevişti aveau să poarte adevărate lupte cu poliţiştii. În urma vilenţelor de stradă au rezultat mai multe victime.
În timpul unei demonstrații, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaților de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Poliția a intervenit, 4 protestatari au fost împușcați mortal și mulți alții au fost răniți.
17 ani mai târziu, în 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat data de 1 mai drept Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. De atunci, ziua de 1 Mai este sărbătorită în fiecare an.

Cu alte cuvinte, pe 1 Mai 1872 au murit oameni luptând ca programul de lucru să fie de 8 ore pe zi ! Un drept fundamental pe care noi îl avem azi implementat în Codul Muncii, datorită luptei și jertfei lor.

Vizualizări: 3,938

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: