Liderii din minerit spun că va fi un an cu proteste

Anul 2019 a început cu protestul unui salariat la sediul Complexului Energetic Oltenia, dar liderii sindicali estimează că va fi un an al protestelor. Sindicatele vor să obţină pentru cei 13.000 de salariaţi venituri mai mari cu 45% la negocierile din primăvară, plus vouchere de vacanţă. Asta după un an 2018 care s-a încheiat cu pierdere pentru companie.

Pe 9 ianuarie, sindicaliştii şi administraţia vor relua negocierile. Cele mai importante aspecte ţin de salarii şi vouchere de vacanţă. Sindicaliştii cer salarii mai mari cu cel puțin 45% mai ales că, la începutul acestui an, salariul minim pe economie a fost majorat din nou. „Oamenii vor 100% pentru că noi am rămas cu salariile din 2004, când minerul avea încă o dată salariul minim pe economie. Uitaţi-vă și dumneavoastră că acum sunt peste 7.000 de mineri cu salariul minim pe economie începând cu ianuarie 2019. S-a umplut paharul și la acești oameni. Am spus că 2019 va fi un an cu proteste și oamenii își vor cere drepturile. Condiţii de muncă nu ne va aduce decât Dumnezeu”, a spus Nicu Bunoaica, liderul de sindicat de la Cariera Lupoaia.

La fel de ferm este și preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe. Acesta susţine că oamenii nici nu vor să audă de aceleaşi salarii din 2019. În plus, vor să primească vouchere de vacanță. „Voucherele de vacanță nici nu trebuie luate în discuţie. E cel mai ușor capitol. Nici nu e un efort financiar mare. Dacă facem un calcul, sunt până în 20 de miliarde de lei vechi voucherele de vacanță. E un efort minimal, aș putea spune”, a explicat Căldărușe.

Cu jalba-n proțap, la Guvern

Ca să se facă auziți, liderii de sindicat le vor expune problemele din minerit, încă o dată, parlamentarilor gorjeni și oficialilor Guvernului. „Să nu creadă cineva că anul acesta nu va fi cu creșteri substanțiale pentru lucrătorii din cadrul Complexul Energetic Oltenia. Noi vom contacta, vom trimite adrese la toți factorii responsabili de la București, pentru că Guvernul acolo e. Vom apela și la reprezentanţii politici. Au și dumnealor o obligație morală, un contract cu oamenii, și mi se pare normal să existe lobby din partea dumnealor”, a mai spus Gabriel Căldărușe.

Vizualizări: 2,994

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: