Datornicii din Scoarța, scutiți de la plata penalităților. Condiția!

Veste bună pentru localnicii din Scoarța. Cei care au datorii la bugetul local pot scăpa de penalități. Aleșii locali au adoptat o hotărâre prin care persoanele care își achită datoriile în primele șase luni ale acestui an sunt scutite de la plata penalităților. Autoritățile speră ca, în acest fel, să convingă cât mai mulți datornici să treacă pe la casieria instituției mai ales că, în unele cazuri, penalizările sunt aproape la fel de mari ca și taxele locale.

Hotărârea a fost  adoptată la finalul lunii decembrie și va intra în vigoare din acest an. Până la sfârșitul lunii iunie, cei care își plătesc datoriile, nu vor mai achita penalitățile din urmă.

Primarul din Scoarța, Ion Stamatoiu, a explicat cum i-a venit ideea: „Noi suntem recunoscuți pentru datoriile mari pe care le avem. Sunt mulți oameni care au datorii vechi. Avem pe cineva care are vreo 460 de milioane de lei vechi de adus la bugetul local. M-am gândit să-i ajut cumva și pe ei, să ne ajutăm și pe noi, ca instituție. Așa că toți cei care vor veni să plătească dările, vor plăti doar datoria fără penalități. Sperăm că așa îi încurajăm să vină, să mai plătească. De luni, vom face acțiuni în toată comuna. Îi anunțăm pe oameni, să știe de această hotărâre și poate vor veni să mai achite din datorii. Avem, la ora actuală, cam 37 de miliarde de lei vechi de recuperat”.

Penalitățile, aproape cât taxele

Autoritățile au mai încercat să reducă datoriile. Au încercat și pe calea instanței, dar nu au avut ce să execute din curtea datornicilor. „Cea mai mare problemă este în comunitatea de etnie romă. Acolo sunt foarte mulți oameni care nu au plătit impozitele de foarte mulți ani. O să le explicăm că le vor putea plăti reduse dacă ne aduc banii până la finalul lunii iunie. Cu acești bani putem să facem investiții în zonele în care locuiesc, pentru că nu prea sunt bani la buget. Am introdus apa şi iluminatul acolo, dar nu putem să mai investim fără bani. Ei trebuie să înțeleagă că, dacă vin cu banii doar pentru taxe și impozite, noi le vom scădea penalitățile care sunt foarte mari și, în unele cazuri, chiar aproape cât datoriile”, a mai explicat edilul.

Vestea nu a fost primită cu bucurie de toți localnicii. „Mie mi se pare o idee bună. Am o datorie către bugetul local, dar nu este așa mare. Voi merge să o plătesc. Așa mi se pare normal, să plătești taxele și impozitele. Este bine că s-au gândit să taie penalitățile”, a spus un localnic.

„Nu cred că va veni lumea să plătească. Sunt datorii mari, vechi. Mulți chiar nu au din ce plăti, nu au serviciu. Aș putea numai să muncesc în folosul comunității ca să scap de datorie”, a spus un alt bărbat.

Vizualizări: 1,907

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: