Liderii profesorilor refuză dialogul cu guvernanţii

Liderii sindicali din învăţământ şi-au anunţat oficial refuzul de a mai participa la şedinţele Comisiei de Dialog Social, după ce în urmă cu puţin timp ceruseră demiterea ministrului muncii, Marian Sârbu, şi a subalternului acestuia, secretarul de stat Vasile Mocanu. În ultimele trei luni reprezentanţii confederaţiilor sindicale s-au întâlnit de 17 ori cu guvernanţii şi părea să se fi ajuns la un punct de vedere agreat de ambele părţi.

Vasile Mija, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, ne-a declarat: „Coeficienţii de ierarhizare pe care i-am propus noi ar fi poziţionat personalul din învăţământ la un nivel care să ţină seama de importanţa acestei categorii profesionale şi ar fi eliminat discriminările salariale. Fără a se consulta cu sindicatele, Ministrul Muncii a redus coeficienţii de salarizare, ajungându-se în situaţia ridicolă în care anumite categorii de cadre didactice se regăsesc cu un salariu mult mai mic decât cel actual. Din acest motiv am considerat că este inutil să mai pierdem timpul în şedinţe care nu au nici un rezultat. Recent, am trimis o scrisoare deschisă doamnei ministru Ecaterina Andronescu prin care am anunţat în mod oficial că nu vom mai participa la nici o şedinţă a Comisiei de Dialog Social. Astfel, reprezentanţii noştri nu s-au prezentat la şedinţa care trebuia să aibă loc acum câteva zile.”

De asemenea, reprezentanţii dascălilor au solicitat preşedintelui ţării, Traian Băsescu, printr-o cerere, să retragă „sprijinul politic al celor doi demnitari care, prin deciziile luate, aruncă în derizoriu doctrina social-democrată şi  adâncesc criza din învăţământ.” În cazul în care nu vor fi luate anumite măsuri care să amelioreze această atmosferă tensionată, profesorii nu vor fi prezenţi nici la deschiderea anului şcolar 2009-2010, după cum a menţionat Vasile Mija, liderul FSLI Gorj.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: