Liderii sindicali, solidari cu Sorin Boza

Doi lideri sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia au criticat dur Corpul de control al ministrului Energiei, care a făcut un raport în care managementul companiei este acuzat de prejudicii de zeci de milioane de euro.

Cel mai mare prejudiciu, de circa 40 de milioane de euro, ar proveni din faptul că societatea a cumpărat certificate de carbon la preţuri mai mari decât a previzionat în buget. Liderii sindicali Constantin Creţan şi Constantin Mitrescu au comentat la Radio Infinit această situaţie. „Ori sunt incompetenţi, ori sunt dirijaţi politic”, a spus Creţan despre cei care au făcut controlul. Acesta a spus că nu putea conducerea CE Oltenia să previzioneze preţul certificatelor de carbon, câtă vreme acestea sunt tranzacţionate pe bursă. „Pe perioada lui Boza nu s-au făcut asemenea chestiuni, ca directorii să negocieze certificate verzi sau alte certificate. Pe perioada lui Ciobotărică şi Ciurel a fost un adevărat trafic al certificatelor”, a spus Creţan.

La rândul lui, Constantin Mitrescu, preşedintele Sindicatului Energia Rovinari, a spus că raportul este „o ciorbă supraîncălzită” şi că nu sunt motive pentru sesizarea procurorilor, câtă vreme certificatele au fost cumpărate de pe bursă, nu prin contracte bilaterale.

Corpul de control prezintă în raport, pe mai multe pagini, modalităţi prin care conducerea CE Oltenia se putea apăra de creşterea preţului la certificate. Astfel, se face referire la contracte de tip „forward”, prin care compania putea să plătească în avans o sumă brokerului, ca garanţie, în baza căruia ar fi plătit un preţ fix/certificat, indiferent dacă pe perioada derulării preţul pe bursă creşte sau scade. (R.S.)

Vizualizări: 1,630

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: