Trei federaţii din CEO ameninţă cu declanşarea conflictului de muncă

Negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă (CCM) de la nivelul Complexului Energetic Oltenia au început pe un fond de nemulţumiri din partea sindicatelor. Administraţia le-a prezentat sindicatelor bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2017, dar  liderii din federaţiile Univers, Energetica şi Petrom anunţă că sunt gata să demareze conflict de muncă. Lideri din Federația Națională Mine Energie spun că ar susține demersul celorlalți sindicaliști, dacă administrația nu le va satisface revendicările. Negocierile pe noul CCM au început joi, 9 februarie.

Trei din patru federaţii semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă, Federația Univers, Petrom și Energetica, au semnat un protocol prin care se obligă să susţină aceleaşi revendicări la negocieri. Aceste federații au transmis presei punctul lor de vedere după prezentarea bugetului companiei, în baza căruia vor demara negocierile. El prevede și 1.000 de concedieri, pensionabili, TESA și voluntari. Un avertisment este însă foarte important. Federațiile anunţă că lucrurile pot duce la conflict de muncă: „Totodată va informăm că la nivelul membrilor de sindicat există o stare de tensiune foarte mare care poate degenera în diferite conflicte de muncă. Reamintim că Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate ,,UNIVERS”, Federaţia Sindicatelor Libere si Independente Energetica si Sindicatul National Petrom – Energie, sunt dispuse sa recurgă la toate formele de lupta sindicală“.

 Solicitări

Cele trei federaţii au solicitat companiei majorarea fondului de salariu astfel încât acesta „să acopere o creştere egală pentru toţi salariaţii (pe principiul solidarităţii şi nu indexare care ar avantaja pe cei cu salarii foarte mari)“.

În plus, liderii au cerut constituirea unui fond de avansare/ promovare care să rezolve, considerând că astfel sunt rezolvate dezechilibrele salariale existente în cadrul Complexului Energetic Oltenia. O parte din aceste dezechilibre au fost adâncite după acordarea unor clase de salarizare, pe alte criterii decât cele stabilite.

Totodată, sindicatele mai cer la aceste negocieri ca valoarea unui tichet de masă să fie de 15 lei, vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii, majorarea primei de Crăciun la 750 lei, creşterea adaosului lunar la 350 lei și cota de combustibil.

Sunt solicitări pe care o parte din aceşti lideri le-au ignorat total la negocierile anterioare. Spre exemplu creşterea adaosului lunar. În timp ce unii solicitau creșterea adaosului lunar, alţii cereau clase de salarizare. Peste 2.000 au primit clase de salarizare, dar jumătate din beneficiari sunt cei cu clase mari, nu mici, așa cum ar fi trebuit. Acesta adaos lunar a apărut după tăierea primei de vacanță, girată de o parte din liderii care acum solicită acest lucru.

 „Eu am crezut că e o glumă, atunci când ne-au dat acest buget. Domnul ministru (n.r- Toma Petcu) ne-a garantat că vor creșteri salariale. Acel buget nu putem să-l luăm în calcul“.

Adrian Marciuc, prim-vicepreședinte Univers

 „Nu acceptăm așa ceva, pare un câștig mai mare față de 2016, cu o sută și ceva de lei, dar nu e suficient. Cota de combustibil nu apare, voucherele de vacanță, contractele de mandat... Nu s-a prezentat productivitatea muncii și acesta este indicatorul cel mai important. (...) Mă bucur că cei de la Univers, cel puțin acum, abordează în felul acesta problematica negocierilor și a creșterilor salariale“.

Constantin Mitrescu, lider FNME

Vizualizări: 4,237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: