Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului. Statistica este îngrijorătoare în județul Gorj!

În 2022, peste 7000 de pacienți au trecut pragul Cabinetului de Diabet Zaharat Nutriție și Boli Metabolice, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Mulți dintre pacienți sunt copii, unii aflați chiar în primii ani de viață. Cifrele sunt îngijorătoare, iar specialiștii fac apel la prevenție, pentru a fi evitată această boală extrem de periculoasă.

Există două tipuri de diabet: diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi prevenit, factorii implicați în apariția procesului autoimun de distrugere a celulelor beta pancreatice fiind încă studiat. În schimb, în apariția diabetului zaharat de tip 2 contribuie o serie de facturi care au venit la pachet cu stilul de viață modern, pe care oamenii au început să-l ducă.

Pe 14 noiembrie este celebrată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului, iar cu această ocazie, reprezentanții Spitalului Județean au realiazat o statistică privind numărul de bolnavi din județul nostru.

De la începutul acestui an și până în prezent, în Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, acolo unde funcționează Cabinetul de Diabet Zaharat Nutriție și Boli Metabolice,  s-au prezentat 7.272 de pacienți. Potrivit dr. Andreea Petrică, medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, cel mai tânăr pacient în tratament are 1 an și opt luni, iar cel mai vârstnic 94 de ani. Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice din România, iar numărul de cazuri continuă să crească îngrijorător.

„În prezent, diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi prevenit, factorii implicați în apariția procesului autoimun de distrugere a celulelor beta pancreatice fiind încă studiat. În apariția diabetului zaharat de tip 2 sunt implicați o multitudine de factori, cel care influențează cel mai mult fiind stilul de viață modern, alimentația nesănătoasă și sedentarismul. Recomandările de stil de viață sănătoas includ: alimentația sănătoasă, activități fizice regulate – măcar 30 minute sport în fiecare zi, respectarea orelor de somn (8h/noapte), limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat, combaterea stresului.

Respectați cele trei mese principale ale zilei și nu săriți peste micul dejun; reduceți consumul de grăsimi și evitați cosnumul de alimente prăjite; consumați zilnic 2 litri de apă; reduceți consumul de dulciuri, sucuri, sare, grăsimi saturate etc. Consumați alimente variate în proporția corectă la mese, legume și fructe, carne slabă –pui și pește, lactate degresate etc”, a spus medicul Andreea Petrică, medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice la Cabinetul de DZMB din Ambulatoriul Integrat.

Diabetul este o boală periculoasă cu urmări grave

 „La Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, în cadrul Compartimentului de Diabet  au fost internați de la începutul anului și până în prezent un număr de aproximativ 600 de pacienți cu Diabet zaharat, mulți dintre ei fiind deja în stadiul de complicații cronice majore și anume: arteriopatie diabetică obliterantă la nivelul membrelor inferioare cu modificări trofice de gangrene și care au necesitat amputații în Serviciul de Chirurgie Generală; neuropatie diabetică hiperalgică - care au beneficiat de tratament simptomatic, dar și etiologic în secția de Diabet; retinopatie diabetic în diferite stadii de evoluție, unii dintre ei fiind deja în ultimul stadiu de retinopatie diabetic ptoliferativă și având indicație de tratament cu laser; boala cronică de rinichi, unii dintre ei fiind deja în tratament substitutive prin hemodializă. Nu mai vorbim de complicații cardio - vasculare de genul ischemiilor miocardice, a infarctelor miocardice și a anginelor pectorale care au fost tratate în Secția Cardiologie.

Înainte de a vorbi despre Diabet ca și boală, ar trebui să conștientizăm gravitatea evoluției acestei boli și să punem accent pe prevenție-prevenirea apariției diabetului și pe diagnosticul precoce al acestuia la persoanele cu risc pentru a putea preveni în acest caz apariția și progresia complicațiilor.

Diabetul zaharat de tip 2 este cel a cărui apariție o putem evita sau o putem întârzia prin adoptarea unui stil de viață sănătos, activitate fizică, alimentație sănătoasă bogată în legume și fructe verzi, cereale integrale, uleiuri vegetale nerafinate, precum și prin evitarea alimentelor favorizante de tipul dulciurilor rafinate, băuturilor dulci, a sucurilor, dar și prin controlul consumului de pâine albă, cartofi, orez, fasole uscată, paste făinoase, fructe foarte dulci (banană, pere, struguri, prune, fructe confiate etc).

Un rol important în prevenireea, dar și în tratamentul diabetului zaharat îl are și controlul asupra greutății prin evitarea creșterii ponderale și scădere ponderală la persoanele supraponderale sau obeze, scăzând în aceste fel insulino rezistentă - fenomenul principal implicat în declanșarea diabetului”, a mai spus dr. Alina Boantă.

Vizualizări: 732

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: