Ciurel la DNA: Greblă a ameninţat că mă termină!

Directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a fost chemat ieri la DNA Bucureşti, dar nu pentru a da explicaţii în dosarele în care este urmărit penal. Ciurel a dat ieri o declaraţie de martor, în baza căreia DNA a cerut aviz de arestare pentru Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională şi fost senator de Gorj. În compunerea scrisă în faţa procurorilor, Ciurel a povestit cum Greblă i-a reproşat în 2008 că nu a fost de acord ca firma finului său, Ion Bîrcină, să plătească prin compensare energia pe care o cumpărase de la Complexul Rovinari şi nu o plătise. Câţiva ani mai târziu, în 2013, Greblă l-ar fi ameninţat pe Ciurel pe holul Prefecturii, după o şedinţă a conducerii CE Oltenia cu parlamentarii de Gorj.

Conform referatului DNA, Laurenţiu Ciurel a făcut ieri vorbire la DNA despre o afacere de 10 milioane de lei pe care Greblă o dorea în favoarea finului său Ion Bîrcină, cunoscut în Gorj ca Dan Goeru. „Declaraţia martorului Ciurel Laurenţiu Dan din 03.02.2015 (director general al Complexului Energetic Oltenia), din care rezultă că Toni Greblă, în anul 2008, i-a reproşat în mod direct faptul că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui Bîrcină, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari iniţial de 10.000.000 lei şi ulterior de 6.294.000 lei. Compensarea susţinută de Toni Greblă (pentru Bîrcină) privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii. Urmarea refuzului explicit, în anul 2013, Toni Greblă, pe holurile prefecturii Gorj, s-a întâlnit cu martorul, pe care l-a ameninţat în mod direct”, se arată în referatul DNA.

Conform documentului respectiv, Greblă şi Ciurel au avut o discuţie faţă în faţă, care ieri a fost relatată şi procurorilor anticorupţie. „Redăm mai jos pasajul şi contextul ameninţărilor: Acolo au fost prezenţi toţi parlamentarii din Gorj, întâlnirea fiind convocată de mine, în calitate de director general al C.E.O., urmare a conferinţe de presă şi declaraţii publice făcute de domnul Greblă cu privire la o iminentă insolvenţă în următoarele două luni a Complexului Energetic Oltenia. Am considerat această declaraţie iresponsabilă, în contextul în care Complexul era la început de drum şi avea mari probleme cu băncile. Practic, declaraţia lui Toni Greblă decredibiliza noul proiect Complexul Energetic Oltenia, abia creat. În acest context, a fost prezent şi Toni Greblă, alături de alţi parlamentari de Gorj şi alte oficialităţi ale judeţului. În fapt, în timpul şedinţei m-am contrazis cu Toni Greblă, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat Condescu Marin, care era susţinut în mod public de Toni Greblă. Eu îi reproşam lui Condescu amestecul în activitatea administraţiei şi presiunea continuă de a pune directori în tot felul de funcţii sau alte persoane”, a spus Ciurel la DNA.

„O să am grijă să fii terminat”

Declaraţia lui Ciurel nu s-a oprit însă aici, pentru că şeful CEO a povestit întreaga scenă cu Greblă. „La un moment dat, am părăsit sala şi eu şi Toni Greblă şi, pe holul Prefecturii Gorj, ne-am reîntâlnit. Foarte nervos, Toni Greblă mi-a spus textual, citez din memorie, „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!”. I-am răspuns: „Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?”, la care Toni Greblă mi-a spus că: „Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!”. Între cele două momente (respectiv momentul de refuz al compensării susţinut de Toni Greblă şi momentul ameninţării mele pe holul prefecturii) există o strânsă legătură, în opinia mea. Mai mult decât atât, arăt că practic, în perioada 2009-2012, am fost nevoit să plec din sistemul energetic de stat către domeniul privat deoarece nu eram agreat de Toni Greblă şi Condescu Marin, cei doi practic controlând numirile în funcţie ale tuturor directorilor din sistemul energetic şi minier. Era de notorietate faptul că asocierea Condescu Marin - Toni Greblă făcea numirile acestor directori în biroul de parlamentar al lui Toni Greblă”, a spus Ciurel, care nu a mai precizat însă că în perioada în care nu a mai lucrat în sistemul minier și energetic din Oltenia a lucrat la o firmă tot producătoare de energie, care a derulat ulterior afaceri cu CEO.

În schimb, managerul privat s-a plâns de presiunile primite de la Greblă cât a fost senator de Gorj, deşi în perioada invocată de el şi alţi parlamentari ai PSD Gorj s-au plâns de faptul că Ciurel nu le răspunde la telefon şi îi ignoră. „În tot anul 2013, Toni Greblă a marşat la tot felul de presiuni ale lui Condescu Marin făcute prin media împotriva mea participând la acţiuni ale lui Condescu împotriva mea de genul: reuniuni cu parlamentarii din patru judeţe pentru a determina schimbarea mea din funcţie”.

La audierile de ieri, martorul Laurenţiu Ciurel a mai arătat că, pentru una din firmele controlate de Bârcină, a făcut o recomandare şi jurnalistul Bogdan Chireac, implicat şi în trecut în faceri de milioane de euro la fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, Ciurel neprecizând dacă „recomandarea” respectivă a fost bună sau rea sau dacă a ţinut cont de ea. Cert este că acum Greblă aşteaptă decizia care îl poate trimite în spatele gratiilor, fiind de aşteptat ca imunitatea pe care o are să fie anulată, asta dacă nu cumva, între timp, ia singur decizia de a demisiona de la Curte.

NUME MARI

Procurorii arată în referat că Greblă a intervenit şi la alte persoane pentru a facilita afacerile finului său, dar deocamdată nu este clar în ce fel. “În schimbul foloaselor necuvenite primite, Toni Greclă, de la nivelul funcţiei de senator, respectiv judecător la Curtea Constituţională, în baza promisiunii făcute lui Bîrcină Ion, s-a întâlnit cu Condescu Marin(preşedinte al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia), Graure Laurenţiu Octavian (director Complex Energetic Turceni), Burlan Daniel (director la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia), Trotea Tiberiu (director Complex Energetic Rovinari), Narcis Neaga (funcţionar în cadrul CNADNR), intervenind în mod determinant pe lângă aceştia pentru satisfacerea intereselor economice lui Bîrcină Ion”, spun procurorii.

REACŢIE

"Nu mă aşteptam să se întâmple acest lucru. Credeam că voi avea parte de o urmărire penală echitabilă şi fără excese. Dar cum suntem într-o campanie permanentă, trebuie să existe şi pagube colaterale", a spus Toni Greblă, referindu-se la propunerea DNA privind arestarea sa.

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: