Lucrări de mântuială, case inundate. Explicaţie incredibilă: Nu ştim unde este buba!

Locuitorii de pe strada 14 Octombrie din municipiul Târgu Jiu au ajuns la capătul răbdării. Locuinţele le sunt afectate la fiecare ploaie, pentru că lucrările de reabilitare a reţelelor de canalizare au fost făcute de mântuială. Societatea de apă-canal Aparegio are o explicaţie halucinată: încă nu a identificat zona în care se înfundă canalizarea!

Lucrările de înlocuire a reţelelor de canalizare de pe strada 14 Octombrie au început acum mulţi ani şi nu au fost încheiate nici până astăzi. Locuitorii din zonă sunt disperaţi şi spun că mereu apele menajere şi pluviale le intră în case şi că problema s-a agravat după ce au fost executate lucrările de reabilitare pe reţele. „În urma lucrărilor savante care s-au făcut la canalizarea menajeră şi la cea pluvială, am renunţat la racordul cu canalizarea. Anul acesta am avut şapte inundaţii. În total, în 20 de ani, cred că am avut peste 50 de inundaţii. Am avut apa în demisol de un metru şi jumătate. Eu am casa asigurată, am chemat firmele unde am fost asigurat şi cu chiu, cu vai am avut mici despăgubiri. Îmi intră apa de pe stradă, o ia frumos pe pantă şi intră pe sub uşa de la garaj”, a spus un localnic.

 „Fac tot felul de intervenţii să vadă unde au greşit”

Problema este cunoscută de autorităţile locale din Târgu Jiu, mai ales că târgujienii afectaţi au făcut numeroase sesizări la primărie. Primarul Marcel Romanescu spune că lucrările au fost făcute prost şi că a solicitat operatorului de apă şi canal să ia măsuri. De asemenea, edilul crede că singura soluţie pentru rezolvarea problemei este refacerea în totalitate a canalizării pe această stradă. „Încearcă să facă tot felul de intervenţii acolo ca să vadă exact unde s-a făcut greşeala. Sincer, după toate intervenţiile care s-au făcut, varianta pe care trebuie să o ia în calcul este refacerea în totalitate a canalizării de pe 14 Octombrie. Este canalizarea cea mai încărcată din tot oraşul. Acolo, undeva, se înfundă. Eu nu am personal tehnic în cadrul primăriei să le dau soluţia, însă le-am dat posibilitatea, când au cerut autorizaţie să poată interveni, să intervină, să găsească o soluţie pentru problema care a apărut”, a declarat Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.

 Pătrăşcoiu: Problema nu stă în pixul meu

Şefii Aparegio admit că lucrările au fost făcute prost, dar şi că nu au nici cea mai mică idee unde se înfundă canalizarea de se ajunge la inundarea locuinţelor din zonă. „Lucrarea este de 5-6 ani începută şi nefinalizată. Şi au fost introduse canalizări menajere în pluviale, au fost făcute greşeli de execuţie şi acum suntem la partea de reparaţie. Dar, partea de reparaţie presupune nişte lucruri care par a fi întâmplătoare. Nu se ştie exact unde s-a înţepat canalizarea menajeră în pluvială şi invers, fiind acoperită. Mai sunt şi canalizări mixte, dar aici nu aşa trebuia făcută. Umblăm din aproape în aproape, să dăm de soluţia finală. Cunosc problema oamenilor de acolo, dar nu stă la pixul meu. În sensul să ştiu exact unde este buba şi acolo să intervenim punctual. Am făcut 2-3 intervenţii deja, dar se pare că treaba n-a fost rezolvată”, a declarat Traian Pătrăşcoiu, directorul Aparegio.

 Bani europeni aruncaţi pe apa sâmbetei

Lucrările de înlocuire a reţelelor de canalizare pe strada 14 Octombrie au fost realizate de Aparegio, pe fonduri europene. Investiţia nu a fost recepţionată, deşi lucrările au început cu mulţi ani în urmă. „N-am făcut recepţie finală, nu o putem face până nu e de calitate. Lucrările au fost realizate de Hidroconstrucţia pe de o parte şi mai înainte cred că Energoconstrucţia. La unii au fost plătite lucrările, la unii nu. Hidroconstrucţia nu a primit banii. Reparaţiile le facem noi, cu sprijinul lor. Nu riscăm să dăm banii înapoi, pentru că i-am fazat până în 2023. Dar trebuie să rezolvăm treaba să nu mai producem disconfort cetăţenilor”, a mai spus directorul Aparegio.

Vizualizări: 1,867

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: