Lucrările agricole, stagnate din cauza ploilor

Ploile din ultima perioadă au amânat desfăşurarea lucrărilor agricole de primăvară. În condiţiile în care doar 50% din terenuri au fost fertilizate, însămânţările realizate la ovăz şi orzoaică sunt nesemnificative în raport cu suprafeţele programate pentru acest an. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Gorj sunt îngrijoraţi din cauză că prognozele meteo pentru lunile martie şi aprilie anunţă ploi peste limita normală. Asta în condiţiile în care ar trebui să se treacă la însămânţarea porumbului.

Campania agricolă de primăvară a fost întreruptă brusc după aproximativ două săptămâni de la demarare. Ploile din ultima perioadă nu au permis nici măcar continuarea lucrările de fertilizare a terenurilor. „Eram în plină campanie agricolă, în sensul că se executa fertilizarea fazială cu îngrăşăminte pe bază de azot, fosfor şi potasiu, la culturile de cereale păioase însămânţate în toamnă. La nivelul judeţului avem peste 12.000 de hectare de cereale păioase. Din păcate, vremea ne joacă feste în sensul că avem alternanţă de temperaturi, ploi în fiecare săptămână, ceea ce a făcut ca această fertilizare fazială să se execute până în prezent, doar în proporţie de 50% din totalul suprafeţei”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.
În această perioadă, ar trebui să fie în toi lucrările de însămânţare a culturilor de primăvară, din prima epocă, însă nu se poate intra pe terenuri din cauza că terenul este umed, iar pe alocuri s-au produs băltiri. „În această perioadă, s-a declanşat şi operaţiunea de însămânţări a culturilor din primăvară, din prima epocă. Dacă la nivelul judeţului, ne-am propus ca la ovăzul de primăvară să avem o suprafaţă însămânţată de 2865 de hectare, până în momentul de faţă nu s-a realizat decât 200 de hectare, iar la orzoaica de primăvară din 159 de hectare s-a realizat circa 50 de hectare. Suprafeţele sunt mici, această campanie s-a declanşat cam de 10 zile, iar din cauza precipitaţiilor care au căzut mai ales săptămâna trecută terenul este umed şi nu permite executarea acestor lucrări”, a precizat Dan Tănăsescu.
ÎNGRIJORARE
Specialiştii din agricultură se tem că ploile anunţate pentru lunile martie şi aprilie vor împiedica însămânţarea porumbului. „Suntem un pic îngrijoraţi în sensul că am primit atenţionarea meteo şi luna martie şi aprilie se anunţă ploioase peste mediile lunare. Sper să reuşim să facem aceste lucrări pentru că în perioada următoare trebuie să înceapă însămânţarea porumbului, avem cam 60.000 de hectare. Aici ne facem griji, că dacă vom avea ploi peste medii nu putem face însămânţări”, a declarat Dan Tănăsescu.

Vizualizări: 1,154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: