Subvenţiile APIA, date cu întârziere

Cei aproximativ 19.000 de fermieri gorjeni mai au de aşteptat până să poată beneficia de subvenţiile APIA. Potrivit conducerii instituţiei, cel mai devreme plăţile pe suprafaţă vor începe în data de 8 aprilie, iar cele pentru sectorul animalier vor fi efectuate în perioada mai-iunie. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, APIA Gorj a început eliberarea adeverinţelor pentru creditare. În baza adeverinţelor, oamenii pot obţine o parte din cuantumul subvenţiei de la bănci. Până în momentul de faţă, au fost eliberate aproximativ 250 de adeverinţe.

Noul sistemul informatic, implementat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, creează din nou probleme fermierilor. Dacă în anii trecuţi subvenţiile erau achitate integral până pe data de 1 martie, în momentul de faţă aplicaţia nu permite acest lucru. „Din păcate, n-am făcut decât plăţile în avans pe suprafaţă. La acest moment aplicaţiile informaţionale nu ne permit autorizarea la plată a fermierilor. Se lucrează încă la implementarea funcţionalităţilor, atât pentru schemele derulate în sector vegetal, cât şi în sector animalier. Există un contract de prestări servicii cu un dezvoltator informatic, iar din câte am înţeles de la conducerea ministerului, cel mai devreme autorizarea la plată se va face începând cu data de 8 aprilie pentru plăţile pe suprafaţă, iar plăţile în sector animalier se vor derula în perioada mai-iunie 2016”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. 

Deocamdată, nu se cunoaşte nici cuantumul subvenţiilor. „Nefăcând această autorizare efectivă la plată, nu ştim ce animale eligibile sunt. Plafonul existent se va repartiza numărului de animale eligibile. Cert este că pentru ajutoare naţionale tranzitorii, în anul anterior, fermierii au primit undeva la 503 lei/cap de bovină, la care s-a adăugat o primă pe tona de lapte de 121 de lei. Numărul de animale a scăzut şi este posibil ca subvenţiile să se menţină la acelaşi nivel ca anul trecut sau să crească”, a mai precizat Constantin Negrea.  

ADEVERINŢE

APIA Gorj a început să elibereze adeverinţe de creditare pentru crescătorii de animale. Ajutorul financiar ce poate fi obţinut de la bănci este de 300 de lei/bovină şi 20 de lei/cap de animal pentru caprine şi ovine. „Înscriem în acele adeverinţe suprafaţa, sumele necesare şi garanţia că fermierii au suprafeţe eligibile şi numărul de animale”, a declarat Constantin Negrea.

Vizualizări: 5,719

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: