Luptă în instanță pentru postul de viceprimar

Fostul viceprimar al comunei Samarinești, Gheorghe Benga, cere în instanță să fie plătit pentru perioada cât a stat departe de administrație. PSD, fostul său partid, l-a lăsat fără mandatul de consilier local și, implicit, fără funcția de viceprimar. Deși a câștigat revenirea pe post, Benga nu a putut să se întoarcă în primărie. I s-au pus tot felul de piedici, iar acum își cere drepturile bănești de care a fost privat în tot acest răstimp.

Gheorghe Benga a fost ales consilier local în vara lui 2016, pe lista PSD Gorj. A fost instalat viceprimar, dar la nici două luni a fost îndepărtat din funcție.

Propriul partid i-a retras sprijinul politic, asta la cererea fostului primar. Marian Ardeiu l-a vrut cu tot dinadinsul viceprimar pe Gheorghe Jianu, actualul primar interimar, așa că a dejucat planurile politice deja încropite. Într-un final, Benga și fostul președinte al PSD Samarinești, susținătorul viceprimarului, au fost dați afară din partid, sancțiunile fiind confirmate ulterior în Comitetul Executiv al PSD Gorj.

Așa se face că pe 1 august 2016, prin ordin de prefect, Benga și-a pierdut mandatul de consilier local. Pe cale de consecință, și funcția de viceprimar. Situația s-a lămurit mai târziu în instanță. Benga câștigă la Tribunalul Gorj și apoi, definitiv, la Curtea de Apel Craiova, anularea ordinului prefectului prin care a fost îndepărtat din funcție. În plus, a anulat și hotărârea PSD prin care a fost exclus din partid.

Cu toate că Prefectura Gorj a înștiințat autoritățile locale de faptul că fostul viceprimar „este îndreptățit la repunerea în situația anterioară emiterii Ordinului nr. 252 din 01.08.2016, solicitându-le să ia măsuri în acest sens”, situația lui Benga rămâne neschimbată.

Între timp, din cauza unei incompatibilități, Ardeiu pierde funcția de primar, iar protejatul său, Jianu, ajunge să administreze comuna. Nu o putea face fără ajutorul lui Ardeiu, pe care l-a angajat la primărie, pentru a-l sfătui în treburile edilitar-gospodărești.

Nicio șansă astfel pentru Benga să revină în instituție. Văzând acest blocaj, Benga dă în judecată Primăria și Consiliul Local Samarinești, cerând obligarea pârâților la plata contravalorii indemnizației de viceprimar începând cu 16.08.2016 și până în prezent, actualizate cu indicele de inflație până la data plății efective, precum și daune moratorii plus cheltuieli de judecată.

Dosarul este plimbat de la o instanță la alta, pentru a ajunge, într-un final, la Craiova. Judecătorii din Bănie au decis, zilele trecute, că instanța de contencios administrativ din cadrul Tribunalului Gorj este cea îndrituită să soluționeze această cauză.

Până când magistrații vor lua o decizie definitivă, va mai trece ceva timp, așa că Benga își poate lua gândul de la primărie. Nu de alta, dar are toate șansele să i se încheie efectiv mandatul, iar justiția să nu se pronunțe până la viitoarele alegeri locale.

Vizualizări: 1,349

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: