Mai există viitor prosper pentru comunitățile care s-au bazat pe termocentrale? O analiză Forbes spune că nu

Încălzirea globală nu este un mit. Este o realitate nu doar îngrijorătoare pe termen lung, ci un pericol imediat. Dacă omenirea nu ia măsuri acum, s-ar putea să depășim punctul în care mai putem face ceva pentru salvarea vieții pe pământ. Și viața pe pământ e ceva destul de important, probabil veți fi de acord.

Iar evitarea apocalipsei se poate face doar cu costuri imense; și nu doar financiare. În toată lumea, industriile producătoare de combustibili fosili (petrol, gaze naturale și dragul nostru cărbune) fac eforturi uriașe să poată să existe și după ce extrem de durele legi de mediu vor fi implementate cu adevărat. În săptămânile și lunile care urmează, ne propunem să aprofundăm această tendință și să comentăm în ce măsură aceste schimbări ne vor afecta local, la nivel de comunitate.

În 2016, cel mai mare producător francez de petrol, Total SA, a cumpărat cel mai mare producător de baterii francez, Saft Group, cu 1 miliard de dolari. Dar problema e că la petrol și la gaze naturale este ceva mai ușor și mai ieftin să faci investițiile necesare pentru a le face nepoluante.  Dintre toți cei trei mari combustibili fosili, cărbunele e cel mai poluant și cel mai problematic, pentru că încă nu e clar dacă se poate crea o termocentrală nepoluantă care să renteze în ceea ce privește costurile. Puținele termocentrale ultra-eficiente în termeni de producție + emisii care funcționează astăzi în lume și care respectă și cele mai dure legi de mediu nu sunt chiar un obiectiv viabil, din cauza costurilor extrem de mari pe care le implică.

În America, 250 de termocentrale s-au închis deja, în ultimii 5 ani, și se estimează că încă 100 se vor închide în următorii doi. Asta va reduce la jumătate producția americană de cărbune și va afecta cam cu același procent și piața locurilor de muncă din domeniu. De altfel, numărul de joburi în industria energiei solare, în Statele Unite, îl depășește deja pe cel al joburilor în industria producătoare de cărbune: 209.000 vs 150.000.

Asociația Mondială pentru Cărbune spune că, dacă la ora actuală 40% din electricitatea globală e produsă de cărbune, în 2040 acest procent nu va scădea decât la 30%, deci cărbunele trebuie să rămână o industrie de bază. Dar adevărul este că mulți dintre producătorii de cărbune se reorientează către exploatarea unor resurse mai ușor de „înverzit” precum gazele naturale sau petrolul.

Ce le așteaptă pe comunitățile care trăiau din producția de cărbune pe viitor, așadar? Gigantul Forbes e categoric, într-o analiză făcută special pe aceste comunități în martie 2017: „Deși lumea va rămâne în continuare dependentă în bună măsură de producția de cărbune, politicienii trebuie să înceteze să mai ofere false speranțe oamenilor din comunitățile care au cunoscut succesul grație acestor zăcăminte. Tot mai afectate de sărăcie, aceste comunități trebuie să înțeleagă că este imposibil ca vremurile de glorie și de bunăstare să mai revină vreodată, apogeul a trecut și nu se mai poate întoarce. Politicienii trebuie, în schimb, să sprijine aceste comunități să se reorienteze către industrii mai compatibile cu noile valori și noua logică a mileniului 3”.

Vizualizări: 790

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: