Mai multe femei în Gorj în următoarele decenii. Numărul oltenilor se înjumătățește!

În timp ce politicienii vin și îndrugă tot felul de promisiuni pe care le aruncă la coșul de gunoi imediat ce au trecut alegerile, statisticienii ne aduc cu picioarele pe pământ printr-un studiu conform căruia județele din Oltenia vor fi grav depopulate în următoarele câteva decenii. Pentru cine mai spera la o autostradă pe aici sau la vreo veste mai bună despre dezvoltarea zonei, e bine de ținut minte că populația din Oltenia aproape se va înjumătăți până în anul 2060.

Un studiu al Institutului Național de Statistică arată că până atunci depopularea regiunii va fi un fenomen de neoprit, aici urmând să fie înregistrată cea mai dramatică scădere de populație din toată țara. Ce poate să însemne asta? Fie că oamenii vor migra pe capete, fie rata mortalității va crește considerabil, mai ales că, în special la sate, populația este extrem de îmbătrânită.

„În toate variantele de proiectare, populația rezidentă a țării se va reduce cu valori cuprinse între 3,6 milioane persoane (varianta optimistă) și 8,8 milioane persoane (varianta constantă). Populația feminină ar continua să fie predominantă. Ponderea acesteia în populația rezidentă totală în anul 2060 ar fi aproape egală în ambele variante de proiectare (51,5% în varianta optimistă și 52% în varianta constantă), înregistrând o creștere față de anul 2015 (51,2%)”, se precizează în studiul INS.

În ceea ce privește strict referirile la Gorj, studiul arată că femeile vor fi majoritate în 2060, chiar dacă populația va scădea constant. Doar în Dolj și București sexul feminin va avea o pondere de 53% ca la Gorj, asta în condițiile în care și populația Capitalei nu va mai ajunge atunci nici la 1,4 milioane de locuitori.

Și dacă la noi numărul femeilor va fi mai mare decât al bărbaților, există și județe unde reprezentantele sexului frumos vor fi depășite de cel masculin. La Teleorman și Olt vor fi înregistrate diminuări cu circa 60% în această direcție și asta în condițiile în care populația planetei va fi în continuă creștere, putând ajunge atunci la 10 miliarde de oameni.

Vizualizări: 1,693

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: