Maioneză de mere, mai gustoasă şi nu foarte grasă

Maioneza este ingredientul care dă savoare multor salate sau altor preparate din bucătăria autohtonă. Nu totdeauna aceasta este tolerată din cauza ouălor sau a uleiului, dar există şi alte ingrediente care se pot folosi la prepararea maionezei.

Maioneza pe bază de piure de mere este un exemplu de maioneză mai puțin grasă, dar foarte gustoasă. Şi o puteți folosi în orice fel de mâncare, la fel ca maioneza obișnuită pe care o preparaţi cu ou şi ulei.

Ingrediente: 300 gr de piure de mere; 300 gr de ulei rafinat; 1 linguriță de muștar iute sau după gust; 1/2 linguriță de sare; 1 linguriță de zahăr; zeamă de lămâie sau oțet (dacă e nevoie).

Mod de preparare: Curățați merele de coajă și pregătiți piureul, folosind orice metodă comodă pentru dumneavoastră (coacere, fierbere sau pregătirea la cuptorul cu microunde). Pasați merele cu blenderul, cât să obțineți un piure omogen. Din 500 gr de mere obțineți 300 gr de piure. Dacă piureul este prea lichid, e nevoie să-l mai fierbeți puțin.

În vasul cu piure (de preferat să fie înalt și comod pentru mixare), adăugați sare și zahăr, apoi amestecați cu mixerul sau blenderul. Dacă merele sunt foarte dulci e posibil să nu aveți nevoie de zahăr.

După ce piureul de mere devine mai deschis la culoare, începeți să adăugați treptat uleiul, în porții mici, mixând foarte bine după fiecare. După ce se formează o emulsie, puteți adăuga porții mai mari de ulei.

Piureul și uleiul trebuie să aibă aceeași temperatură, temperatura camerei. Dacă veți adăuga inițial porții mari de ulei, atunci compoziția se poate stratifica și nu veți obține o maioneză netedă și pufoasă. Adăugați muștarul și mai amestecați o dată. Gustați și, dacă simțiți necesitatea, mai adăugați sare și zeamă de lămâie sau oțet. Dacă adăugați sare suplimentar, atunci vă recomandăm să folosiți sare fină, deoarece la această etapă va fi dificil să o amestecați pe cea grunjoasă.

Vizualizări: 2,329

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: