Mânăstirea Tismana, restaurată cu bani de la guvern

Compania Națională de Investiții a alocat 24 de milioane de lei pentru lucrările de restaurare de care are nevoie Mânăstirea Tismana din județul Gorj. Vor fi atât lucrări de consolidare, cât și de restaurare a chiliilor și bisericii, după cum a spus primarul din localitate.

Firma care va face lucrarea este din Iași și are autorizația necesară pentru restaurarea unor monumente de categoria A, cum este Mânăstirea Tismana.

Mânăstirea Tismana este cel mai vechi așezământ monahal încă în funcțiune din Țara Românească. Ctitorul mănăstirii este Cuviosul Nicodim cel Sfințit de la Tismana (1310–1406) – lui îi aparține alegerea a arhitecturii și a decorațiunilor acesteia. Construcția din zid a fost realizată cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi: Radu I (1377–1383) și fiii acestuia Dan I (1383–1386) și Mircea cel Bătrân (1386–1418).

Mănăstirea Tismana este așezată pe un vârf de stâncă, pe muntele Stârmina, înconjurată de culmi împădurite și stâncoase, lângă gura Peșterii Sfântului Nicodim și de sub ale cărei ziduri izvorăște apa, rostogolindu-se în cascadă, cu o cădere de cca 40 m în râul Tismana. 

În anul 1406 a avut loc la Mănăstirea Tismana întâlnirea lui Mircea cel Bătrân cu regele austro-ungar Sigismund de Luxemburg în încercarea unei alianțe împotriva turcilor, prezent fiind și Cuviinciosul Nicodim. În 1458 mănăstirea l-a găzduit pe Vlad Țepeș și tot aici s-a ascuns Neagoe Basarab de teama lui Mihnea cel Rău. Ulterior a fost distrusă de un incendiu și rezidită în 1542.

Vizualizări: 1,983

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: