Manţog: Neadoptarea hotărârii de guvern în această săptămână nu întârzie înfiinţarea Electra

Compania energetică în care ar urma să fie înglobate cele mai mari exploatări miniere din Oltenia şi termocentralele din această regiune nu a fost înfiinţată nici la ultima şedinţă de Guvern, deşi chiar ministrul economiei, Adriean Videanu spunea miercuri că nu mai sunt niciun fel de probleme pe această temă. Ministerul Justiţiei a avut însă mai multe obiecţiuni pe ultima sută de metri şi, astfel, înfiinţarea Electra a fost amânată cu cel puţin o săptămână. Democrat-liberalul Ione Manţog afirmă că demersurile înfiinţării acestei companii îşi ţin cursul, nedepinzând de această hotărâre.

Înfiinţarea companiei Electra, alături de Energetica, o altă entitate similară, este aşteptată cu maximum interes atât la Gorj, cât şi la Craiova şi Valea Jiului, pentru că în cele două noi companii vor fi unite minele şi termocentralele cu hidrocentrale şi alte unităţi mari producătoare de energie din ţară.

Adriean Videanu a anunţat săptămâna aceasta că Guvernul urma să aprobe miercuri înfiinţarea Electra şi Energetica, lucru care nu s-a mai întâmplat. Ministerul Justiţiei a avut propriile obiecţiuni la proiectul de act normativ, ministrul Cătălin Predoiu cerând chiar în şedinţa de Guvern ca o serie de articole să fie modificate. Astfel, hotărârea prin care Electra şi Energetica prindeau viaţă a fost din nou amânată, despre ea discutându-se încă de la sfârşitul lui decembrie că ar urma să fie aprobată de Guvern. Mai mult, Adriean Videanu spunea vara trecută, într-o vizită la Târgu Jiu, că i-ar plăcea ca pe 31 decembrie să vină şi să bea şampania la Târgu Jiu, alături de mineri, el fiind convins atunci că nimic nu putea împiedica înfiinţarea celor două companii energetice.

Optimism politico-sindical

Fostul şef de campanie al lui Traian Băsescu în Gorj, Ionel Manţog, membru în structurile de conducere ale unităţilor din minerit şi energie, dă de înţeles că înfiinţarea noilor companii energetice este un proces ireversibil. El declară, de altfel, că hotărârea de guvern nu face decât să consfinţească voinţa PDL, înfiinţarea companiilor fiind o procedură începută încă din toamna anului trecut. "Procedurile pe care le prevede legea 31 din 1990 privitoare la societăţile comerciale şi constituire a companiilor au fost deja demarate încă de anul de trecut. Hotărârea de Guvern nu este un act obligatoriu, prevăzut de legea 31. De aceea, neadoptarea hotărârii de guvern în această săptămână nu întârzie cu nimic procesul aflat oricum în desfăşurare. Important este ca adunările generale ale acţionarilor, consiliile de administraţie şi conducerile executive ale tuturor societăţilor comerciale implicate în procesul de constituire a noilor companii să urmeze în ritm rapid paşii prevăzuţi de lege. Hotărârea de guvern are în principal rol politic şi de consfinţire a unor eventuale strategii de viitor", spune Manţog, care a pledat constant în ultimii ani pentru această reorganizare a sistemului energetic.

Liderul sindical Marin Condescu rămâne şi el optimist şi spune că are certitudinea că Electra şi Energetica vor exista pe piaţă în scurt timp. "Veţi vedea acest lucru în curând. Se mai fac mici retuşuri, care sunt inerente, dar ambele companii sunt ca şi înfiinţate. Este doar o chestiune de timp până când ele devin realitate", spune preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie. Condescu a susţinut proiectul respectiv încă de acum 10 ani, fiind singurul sindicalist care cerea la vremea respectivă astfel de companii. Pe parcursul celor 10 ani, Condescu a găsit sprijin la toţi miniştrii pe care PDL i-a avut la industrii sau economie, dar demersul nu a fost finalizat niciodată, fiind chiar blocat în 2004, când fostul ministru PSD Dan Ioan Popescu a înfiinţat actualele complexuri energetice şi SNLO, divizând structurile respective, în loc să le unească, aşa cum cereau sindicaliştii.

Înfiinţarea Electrei coincide cu întoarcerea minerilor la lucru

Deocamdată ortacii sunt în concediu de sărbători, ei urmând să revină la muncă de abia de săptămâna viitoare, săptămână în care Electra ar trebui să prindă şi ea viaţă. Asemenea unui copil mic, noua companie va deveni funcţională însă, ca şi sora ei geamănă, de abia peste vreo jumătate de an, după cum spune ministrul Videanu. Drumul înfiinţării celor două companii nu mai poate fi oprit pentru că, în toamnă, consiliile de administraţie de la societăţile care vor fi înglobate în Electra şi Energetica au votat pentru fuziune şi pentru modificări la Registrul Comerţului, dar până la materializarea acestor demersuri se pare că mai e nevoie de timp. În fond, o săptămână sau chiar două, în cazul unei noi amânări, nu ar mai fi nimic pe lângă un deceniu de aşteptare şi promisiuni...

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: