Marciuc scoate minerii în stradă dacă fondul de salarii va fi redus

Întârzierea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli al CE Oltenia, pe anul 2016, scoate minerii în stradă. Adrian Marciuc, preşedintele Sindicatului Mine Energie Jilţ – Turceni, a anunţat că a început strângerea de semnături inclusiv pentru forma extremă de proteste, greva generală. El spune că există posibilitatea ca bugetul să nu fie rectificat, ceea ce înseamnă că în 2017 vor fi reduse câştigurile salariaţilor.

Ministerul energiei a retrimis la CE Oltenia bugetul companiei. Bugetul ar trebui rectificat deoarece au fost prevăzute 2000 de concedieri şi s-au făcut doar 800. Practic, de la anul va apărea la fondul de salarii o sumă pentru mai puţin cu 2000 de oameni, chiar dacă cei 1200 mai există în companie. „Noi ştiam că bugetul e trimis spre rectificare la Bucureşti, din câte am aflat se pare că Ministerul l-a trimis înapoi la CEO. Nu ne-au spus de ce, dar se pare că ministerul a spus: domnule, aţi promis 2000 de concedieri şi aţi făcut doar 800. Vedeţi ce faceţi acolo. Nu sunt transparenţi (n.r.- membrii Consiliului de Supraveghere) cum au vrut să ne arate prima dată, că au o transparenţă totală“, a declarat Adrian Marciuc.
Culmea este că iniţial le-au spus liderilor că bugetul rectificat a fost aprobat de Directorat, avizat de CS şi că va fi trimis la AGA. Oricum ar fi, pentru companie este rău dacă nu va fi rectificat. Societatea ar putea fi obligată să dea afară pe cei 1.200 de oameni sau fondul de salarii va fi mult mai mic în 2017. „Vă daţi seama că nu avem fond de salarii pentru 1.200 de oameni care nu au fost disponibilizaţi. Banii trebuie mutaţi de la plăţi compensatorii la fond de salarii. E pericol pentru toată lumea. E posibil ca unele categorii să stea în 75%, concediu fără salariu“, a explicat Marciuc.
Liderul sindical a declarat că nu va accepta reduceri şi că a început strângerea de semnături pentru protest. „Vreau să vă anunţ că deja luni la schimbul I am purtat discuţii la Jilţ Nord, marţi la Jilţ Sud, Sindicatul Mine Energie Jilţ Turceni s-a apucat deja de strângere de semnături pentru toate formele, inclusiv grevă generală. Putem să ne blocăm şi la CCM. Sunt multe probleme, dar fiecare îşi apără zona. Zona Jilţ e o zonă vulnerabilă. E posibil ca unele drepturi să fie tăiate“, a mai spus Marciuc.

Vizualizări: 2,022

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: