Maria Beatrice Băndoiu, mica mare artistă de pe Jiu

Maria Beatrice Băndoiu are aproape 18 ani, este din localitatea Scoarţa şi cântă muzică populară încă de la vârsta de 13 ani. În doar 5 ani de activitate artistică, Beatrice a reuşit să lanseze primul său album de muzică populară chiar ieri la Casa Armatei din Târgu Jiu în compania colegilor săi de şcoală şi de ansamblu. Albumul, intitulat „Lângă Apa Jiului”, cuprinde 19 melodii culese sau preluate de la lăutarii autentici şi pune accentul pe valorile gorjeneşti dar şi pe folclorul tradiţional. Maria a devenit cunoscută mai ales după ce câştigat Trofeul Festivalului Maria Lătăreţu, la doar 16 ani.

Maria Beatrice Băndoiu este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi cochetează cu muzica populară încă de la vârsta de 13 ani când părinţii ei au hotărât să o înscrie la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu pentru a cânta într-un mediu organizat. „Până în 13 ani cântam pe acasă şi nu doar muzică populară ci şi alte genuri, iniţial visam să-mi fac o trupă de muzică uşoară dar apoi m-am îndrăgostit de muzica populară şi nu am mai urmat altă cale”, a mărturisit Beatrice Băndoiu.

A urmat cursurile Şcolii Populare de Artă sub îndrumarea profesoarei Emilia Drăgotoiu Nanu, secţia canto popular şi nu după mult timp a participat la diferite concursuri unde a obţinut premii impresionante pentru acea vârstă. „Am obţinut trofeul „Maria Lătăreţu” în 2007, motiv pentru care anul acesta am cântat doar ca laureat al ediţiei precedente, premiul I Mamaia 2008, trofeul „Ion Albeşteanu” 2008, premiul I „Elena Roizen” 2007 şi multe altele”, a declarat Beatrice Băndoiu.

13 lei preţul albumului

Pentru lansarea de ieri, Beatrice s-a pregătit intens şi a fost foarte bucuroasă că a putut să-şi lanseze albumul într-un mediu familial deja şi foarte spaţios. „Este tot ce mi-am putut permite şi cred eu că e OK, puteam să-mi lansez albumul şi la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” dar era mult mai scump. Oricum sunt fericită că îi am alături de mine pe colegii mei, atât de la şcoală cât şi de la Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” unde eu sunt colaboratoare”, a precizat tânăra.

Albumul „Lângă Apa Jiului” se găseşte deja pe piaţă şi costă doar 13 lei, un preţ nu foarte mare pentru o voce atât de bună şi de reprezentativă pentru judeţul nostru. „Numele albumului mă reperează pentru cei care nu mă cunosc iar în ceea ce priveşte lansarea lui am avut mare noroc cu oamenii de suflet din Târgu Jiu care mi-au dat o mână de ajutor”, a declarat Beatrice. Chiar dacă muzica populară este marea ei pasiune, Beatrice vrea să urmeze o carieră în televiziune pentru că spune ea, vrea să demonstreze lumii că poată să facă şi altceva în afară de muzică. „Aş vrea să fac carieră în televiziune dar în niciun caz nu în televiziunea locală ci la Bucureşti pentru că este altă deschidere şi pentru că vreau să arăt lumii că aş putea face şi altceva”, a declarat Beatrice Băndoiu. Nu doar că este îndrăgostită de muzica populară însă tânăra mai are şi o altă pasiune aflată în strânsă legătură cu cântecul şi anume costumele populare atingând până în acest moment un număr record de 200 de astfel de costume tradiţionale. „Acasă am un minimuzeu ca să zic aşa, am peste 200 de costume tradiţionale din zona noastră plus foarte multe obiecte vechi, ţărăneşti cu o vechime foarte mare”, a mărturisit Beatrice Băndoiu.

Vizualizări: 477

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: