Maria Cochină, în proces cu Ministerul Educaţiei

Maria Cochină, profesor de istorie în cadrul Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” și până de curând inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj, a dat în judecată Ministerul Educației pentru că i-a respins dosarul de candidatură pentru ocuparea funcției prin concurs. Cochină mărturisește că a fost pur și simplu împiedicată să participe la concurs și vorbește despre o complicitate între ISJ Gorj și structuri ale ministerului.

Maria Cochină a ocupat încă din vară funcția de inspector școlar general adjunct la ISJ Gorj, fiind numită cu delegație de minister până la organizarea concursului. În septembrie a fost organizat concursul cu pricina, iar Maria Cochină s-a numărat printre candidați, numai că dosarul i-a fost respins, fără argumente solide, spune cadrul didactic. ”Dosarul nu a fost validat din două motive. Unul că nu era un calificativ al activității mele din anul 2010-2011. Acest document eu îl aveam, dar nu era depus la dosar pentru că ministerul a transmis pe 18 august 2016 o notificare către toate inspectoratele județene cum că trebuia să depunem acest document. Numai că această notificare nu a fost făcută publică, nu a apărut nici pe site-ul ISJ, deși era obligatoriu, și nu a fost comunicată nici școlilor, cum iarăși era obligatoriu”, a declarat Maria Cochină, fost inspector școlar adjunct.
Cea de-a doua problemă care a dus la respingerea dosarului este legată de faptul că Maria Cochină a prezentat la dosarul de concurs o recomandare din partea directorului CNTV, Dorin Tașcău, colegiu în care aceasta își desfășoară activitatea de dascăl. Cochină spune că metodologia arată patru de ”sau” în cazul recomandării, adică cine emite recomandarea, ultimul ”sau” fiind conducătorul instituției în care îţi desfășori activitatea. ”S-a invocat faptul că recomandarea este dată de director în mod personal și nu este dată de Consiliul de Administraţie. Ori directorul școlii nu poate să utilizeze ștampila unității în interes personal ca să o pună pe o recomandare pe care o emite. Documentele au fost elaborate într-o perioadă în care lumea era în vacanță, iar eu ca să iau recomandare de la Consiliul Profesoral al școlii trebuia să aduc cel puțin 60 de oameni să am documentul valid. Acestea au fost cele două mari lipsuri ale dosarului meu”, a spus Maria Cochină.

Documentul ministerului, plin de erori
Una peste alta, și documentul prin care i s-a comunicat respingerea dosarului este plin de erori. ”La nivelul ministerului s-au semnalat niște lucruri dureroase pentru o instituție centrală. Mi s-a trimis un document prin care se menționa că dosarul a fost respins, documentul care vine de la o instituție centrală a statului nu are număr de înregistrare, are modificări pe el care nu sunt corectate, nu are ștampilă, deci erau mai multe vicii care nu trebuie trecute cu vederea”, a spus Maria Cochină. Cadrul didactic vorbește chiar de o complicitate între cele două instituții. „Ideea a fost că se dorea ca eu să nu ajung la acel concurs. Și mai cred că există o complicitate din partea anumitor eșaloane ale ministerului nostru. O spun cu toată certitudinea. Este o complicitate la o anumită structură a ministerului. Probabil justiția își va spune cuvântul și eu încă mai am încredere în justiție”, a mai declarat Maria Cochină.
Cadrul didactic susține că inclusiv retragerea delegației pentru funcția de inspector adjunct este cu cântec. ”La 30 de zile după finalizarea concursului mie mi-a încetat delegația pe post. În metodologie se spune că se retrage delegația dacă nu participi la concurs sau dacă ai pierdut ori eu nu eram în niciuna din cele două situații. Eu am vrut să particip, dar nu am fost lăsată”, a spus Maria Cochină.

Vizualizări: 4,487

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: