Marşul de la Casa „Brâncuşi“, bătaia de joc a politicienilor

Scriitorul Laurian Stănchescu a pornit sâmbătă în călătoria vieţii sale. Acesta împreună cu încă două persoane au plecat pe urmele sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi. Manifestarea de marcare a acestui eveniment nu a fost lipsită de întâmplări. Stănchescu împreună cu câţiva susţinători au mers cinci ore pe jos de la Hobiţa la Târgu-Jiu. Aici au fost aşteptaţi de autorităţile locale şi împreună au mers până la Coloana Infinitului.

Scriitorul Laurian Stănchescu s-a ţinut de promisiune şi a plecat sâmbătă de dimineaţă pe jos la Paris. Marşul a început chiar din satul natal al lui Brâncuşi şi se va termina la Paris, unde Laurian Stănchescu vrea să depună o serie de documente pentru a lua osemintele marelui sculptor la Hobiţa. Chiar dacă iniţial îşi anunţase participarea la călătoria până la Paris şi directorul Direcţiei de Cultură, Pompiliu Ciolacu, acesta a renunţat. Până la urmă, gorjeanul Brâncuşi este cinstit de bucureşteanul Stănchescu. Mai mult, încă două persoane îl vor însoţi pe scriitor, care nu sunt fin judeţ.

Stănchescu a luat cu el pământ de pe mormântul mamei lui Constantin Brâncuşi. ”Plec pe drumul tragic al lui Constantin Brâncuşi. Am luat pământ de pe mormântul mamei sale să duc la Paris, pentru că ultima dorinţă a marelui sculptor a fost aceea de a muri în ţara lui şi să fie înmormântat lângă mama lui. Nu ştiu câte persoane merg cu mine. Cred că în două luni şi jumătate o să ajung acolo şi nu mă întorc în ţară fără osemintele lui Brâncuşi”.

„Un nebun necesar”

Un constănţean şi o bucureşteancă au auzit de iniţiativa lui Stănchescu şi sunt decişi să-l însoţească până la Paris. „Eu am fost la Cairo pe jos. Vreau să merg acum la Paris la mormântului lui Constantin Brâncuşi. Chiar dacă este greu nu mă voi lăsa. Trebuie să facem ceva pentru marele nostru sculptor”. Locuitorii din Hobiţa văd cu ochi buni această iniţiativă şi îl susţin pe Laurian Stănchescu în toate demersurile pe care le face pentru aducerea în ţară a osemintelor lui Brâncuşi. „Toată lumea îl consideră nebun, dar este un nebun necesar pentru noi domnul Laurian Stănchescu. E printre puţinii oameni care se preocupă de Brâncuşi. Noi îl susţinem cu tot ce putem”.

Denunţă indiferenţa autorităţilor

Iniţiatorul acestui proiect dă vina pe statul român, dar şi pe autorităţi că nu se implică pentru a-l aduce acasă pe Constantin Brâncuşi. „Eu am strâns foarte multe documente despre marele sculptor de aici de la Hobiţa, am reuşit să-i fac arborele genealogic. Nimeni nu s-a implicat şi nu m-a ajutat în afară de oamenii din sat. Autorităţile competente nu fac nimic pentru marele sculptor. Am trimis scrisoare cu intenţia mea preşedintelui ţării, premierului şi altor persoane din conducerea ţării şi nu am primit niciun răspuns”, a spus Stănchescu.

ABANDON

Goana după imagine l-a împins şi pe senatorul Ion Ruşeţ să ia parte la eveniment. Acesta nu a putut să meargă pe jos de la Hobiţa la Târgu-Jiu abandonând, chipurile din pricina încălţărilor. La eveniment a participat şi vicepreşedintele PDL Gorj, Nicolae Daviţoiu, care a mers pe jos până la restaurantul său din Arcani.

Cred că în două luni şi jumătate o să ajung acolo şi nu mă întorc în ţară fără osemintele lui Brâncuşi

Laurian Stănchescu

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: