Martorii din Gorj ai lui Năstase mai aşteaptă până dau declaraţii

Cei circa 200 de gorjeni care ar trebui audiaţi ca martori în procesul "Trofeul Calităţii", în care inculpat principal este Adrian Năstase, nu vor ajunge prea curând să dea declaraţii în faţa judecătorilor instanţei supreme. Procesul respectiv a fost suspendat şi dosarul va fi trimis la Curtea Constituţională, după ce instanţa a admis o excepţie de neconstituţionalitate privind ordonanţa de înfiinţare a DNA invocată de avocatul unuia dintre inculpaţi. Această decizie este definitivă potrivit normelor legale, iar procurorii DNA nu mai pot formula recurs în acest caz, fiind vorba de o decizie de admitere a unei excepţii de neconstituţionalitate. Astfel, dosarul va fi scos de pe rolul instanţei supreme şi trimis Curţii Constituţionale pentru dezbaterea excepţiei invocate. Avocatul Dianei Gasparovici a invocat, în faţa instanţei supreme, că OUG 134/2005 pentru modificarea şi completarea OUG 243/2002 privind Parchetul Naţional Anticorupţie este neconstituţională pentru că Guvernul nu a motivat potrivit normelor legale, urgenţa introducerii acestei ordonanţe. Avocatul a arătat că s-a invocat formal necesitatea restrângerii competenţei PNA în combaterea corupţiei la cazurile de mare corupţie având în vedere calitatea făptuitorului şi valoarea prejudiciilor.
 Procesul respectiv a început în această primăvară după ce ancheta împotriva lui Năstase a fost finalizată cu solicitarea DNA de audiere a aproape 1000 de martori. Circa 200 dintre aceştia sunt foşti şefi de servicii deconcentrate din Gorj, jumătate dintre ei fiind foşti sau actuali membri ai PSD Gorj. Năstase este acuzat că s-a folosit de instituţiile deconcentrare pentru a strânge taxe de la acestea în 2004, banii fiind folosiţi apoi în campania electorală prezidenţială. Interesant este că actualul lider al PSD, Mircea Geoană, a ferit de procurorii DNA lista cu martorii care sunt membri de partid, deşi din numele publice care apar în rechizitoriul procurorilor este evident că aveam de-a face cu mulţi membri de vază ai PSD Gorj. Şefi de la ocoalele silvice, din minerit şi energie, de la OPC sau Inspecţia în Construcţii, cu toţii s-au dus la Bucureşti şi au cotizat din partea instituţiilor de stat pe care le conduceau cu sume de bani care au ajuns apoi la campania lui Năstase, prin intermediul Inspectoratului de Stat în Construcţii, după cum susţine DNA. 

 Şi totuşi, rechizitoriul

 „Banii strânşi din taxe, în valoare de 67.463.972.430 ROL ar fi trebuit, potrivit legii, să se constituie venituri la bugetul ISC care era instituţie publică. Însă, inculpata Jianu Irina Paula, cu sprijinul inculpatei Gasparovici Diana, încălcând prevederile legale, au dispus ca aceste taxe să fie încasate direct de patru societăţi comerciale controlate de inculpaţii Popovici Bogdan şi Popovici Marina Ioana ( SC MEDIAGLOBE INVEST SRL, SC URBAN CONSULT SRL, SC AXA MANAGEMENT SRL, SC CONTUR MEDIA SRL). ISC nu a urmărit modul de utilizare a sumelor încasate din taxele de participare şi nu a întocmit „Decontul de cheltuieli” astfel că nici o cheltuială efectuată pentru Trofeul Calităţii nu a fost decontată în mod legal. Societăţile implicate în organizarea evenimentului au colectat taxele de participare şi au subcontractat executarea serviciilor de organizare a simpozionului. Pentru acoperirea diferenţei dintre suma încasată de la participanţi şi cheltuielile efectiv realizate, cele patru societăţi mai sus menţionate au încheiat contracte cu o altă societate, S.C. AROND S.R.L, controlată tot de inculpaţii POPOVICI BOGDAN şi POPOVICI MARINA IOANA S.C. având ca obiect în principal servicii de „concepţie” şi „organizare”. Respectivele contacte erau menite să justifice 92% din totalul cheltuielilor pentru o serie de servicii care în realitate nu au fost efectuate.
 Ulterior, pentru a se disimula provenienţa banilor, prin operaţiuni de spălare de bani (cesiune de acţiuni, majorare de capital, contracte false de vânzări de terenuri şi prestări servicii) desfăşurate prin intermediul societăţilor SC MEDIA ON SA, SC FORUM INVEST SA, Fundaţia Invest, toate controlate de soţii Popovici, suma de 53.256.338.838 ROL a fost transferată din conturile firmei AROND SRL în cele ale SC Eurografica SRL. Din această sumă, inculpatul Vasile Mihail Cristian a plătit 33.841.734.455 ROL, reprezentând contravaloarea materialelor de propagandă electorală (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele şi imaginea inculpatului Adrian Năstase ). Pentru a disimula destinaţia ilicită a banilor proveniţi din organizarea simpozionului „Trofeul calităţii în construcţii” şi pentru a ascunde infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 reţinută în sarcina inculpatului Adrian Năstase, inculpatul Vasile Mihail Cristian a întocmit, atât personal cât şi prin interpuşi, documente comerciale şi financiar-contabile false. Sub aparenţa unor cheltuieli efectuate cu activităţi de publicitate pentru SC. Eurografica S.R.L., prin falsificarea înscrisurilor sus-menţionate, inculpatul Vasile Mihail Cristian a achiziţionat, livrat şi plătit contravaloarea materialelor de propagandă electorală pentru inculpatul Adrian Năstase. În acelaşi mod, inculpatul Adrian Năstase a obţinut foloase necuvenite şi de la S.C. VERTCON S.A Bacău (societate controlată de inculpata Irina Paula Jianu) în cuantum de 382.172.020 ROL, reprezentând contravaloarea unor materiale de propagandă electorală şi alte cheltuieli efectuate în acelaşi scop”, se menţionează în rechizitoriul DNA.
 


Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: