Mineritul din Oltenia – în şomaj tehnic pentru o lună

Cei peste 9000 de angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia au intrat de ieri în şomaj tehnic pentru o perioadă de o lună de zile. Administraţia speră ca, astfel, să realizeze economii de 60 de milioane de lei, bani pe care societatea îi cheltuia în condiţiile în care nu avea cui să vândă cărbunele. 
 Trimiterea acasă a minerilor şi întreruperea lucrului sunt generate de stocurile foarte mari de cărbune existente în momentul de faţă la exploatările care aparţin de SNLO. Astfel, cantităţile de lignit existente în depozite sunt de circa 900.000 de tone, cu 100.000 mai mult decât în urmă cu o lună. Stocurile respective sunt înregistrate în condiţiile în care capacităţile minime de producţie ale SNLO sunt de 1,5 milioane tone lunar. În aprilie şi mai ortacii au mai avut două săptămâni de libere, dar stocurile de cărbune nu s-au epuizat decât într-o mică măsură, singurele speranţe de redresare fiind date acum de o eventuală secetă care să ducă la reducerea producţiei de energie pe hidro şi nuclear fie şi pentru o perioadă scurtă din această vară. 
 Angajaţii SNLO vor rămâne acasă până pe 15 iulie, perioadă în care vor primi 75% din salariu. Administraţia societăţii miniere speră ca până atunci să reducă stocurile de cărbune astfel încât, la reluarea activităţii, minerii să aibă noi fronturi de lucru. În perioada 15 iunie – 15 iulie SNLO va aduce la lucru doar acei angajaţi care se ocupă de livrările de cărbune şi de paza unităţile sau de asigurarea securităţii instalaţiilor de exploatare. În acelaşi interval de timp, niciun salariat al unităţii nu va beneficia de concediu de odihnă, toate concediile din această perioadă urmând a fi reprogramate pentru alte perioade din an.

 Reducerile de personal – în vizorul administraţiei 

 De asemenea, SNLO intenţionează să îşi reducă personalul cu circa 600 de salariaţi de la 1 iulie, aceştia urmând să fie incluşi într-un program de prepensionare în baza căruia, timp de doi ani, le vor fi plătite salariile pentru a rămâne acasă şi a ieşi apoi la pensie. Programul respectiv trebuia aplicat de la 1 mai, însă disponibilizările nu au putut fi făcute întrucât Guvernul nu a modificat încă ordonanţa de urgenţă 116 din 2006 pentru ca SNLO să poată efectua reducerile de personal. Directorul general Daniel Burlan afirmă că modificările respective ar urma să se realizeze în şedinţa de miercuri a Guvernului, după care administraţia SNLO va putea să demareze procedurile de disponibilizare a celor 600 de salariaţi.
 Conform unui protocol încheiat între administraţie şi sindicate, până în 2012 alţi 500 de angajaţi ar urma să fie disponibilizaţi tot prin ieşirea la pensie anticipată, cei mai mulţi dintre aceştia fiind mineri proveniţi de la cele trei mine de subteran care mai există în Oltenia. Minele respective se vor închide în următorii ani, iar angajaţii care nu au limita de vârstă pentru a se pensiona anticipat vor fi preluaţi de exploatările miniere de suprafaţă.


Vizualizări: 290

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: