Mărturie la Tribunalul Gorj: De multe ori am luat bani de la Darius Vâlcov

Un nou termen la Tribunalul Gorj, unde consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, este judecat pentru fapte de corupţie. Demnitarul a lipsit şi de la acest termen, când judecătorul a început audierea martorilor din dosar. A fost rândul fostului deputat Ionuţ Bărbulescu, bun prieten cu Vâlcov. Acesta le-a povestit magistraţilor, cu lux de amănunte, cum i-a cerut Vâlcov să înfiinţeze o firmă şi cum i s-a dat mită unui angajat de la Cadastru din Olt.

Darius Vâlcov este acuzat că a fost în spatele a trei societăţi care acţionau ca tot unitar, unde a cooptat un angajat de la Cadastru care să verifice documentaţia întocmită de angajaţii acestor firme ce aveau drept activitate cadastru, astfel încât să nu fie respinse de OCPI. În acest dosar, Vâlcov este acuzat de dare de mită.

Fostul deputat, avocatul Ionuţ Bărbulescu, i-a dezvăluit judecătorului cum a pornit totul. „Vâlcov mi-a botezat al doilea copil al familiei. În cursul anului 2011, domnul Vâlcov mi-a spus să găsesc persoane să înfiinţeze o firmă. Eram într-o relaţie de apropiere şi de subordonare. Era şeful meu şi pe linie politică. Eu sunt avocat. Într-un weekend din vara anului 2011, mă aflam pe litoralul românesc, la Mamaia, cu Vâlcov, soţia mea, Şuşala Lucian, soţia lui, Mihaela, Guşatu Anca, împrejurare în care primul mi-a cerut să înfiinţăm câte o societate cu obiect de activitate diferit. Nu ne-a spus pentru ce. Era o întâlnire privată. Motivaţia a fost că, în funcţie de aptitudinea fiecăruia, să dezvoltăm o activitate şi a creionat nişte planuri de afaceri pentru fiecare societate. Mie mi-a cerut să înfiinţeze o societate cu obiect de activitate topografie şi cadastru, iar în acelaşi an am înfiinţat firma Millenium Topografica. Până la înfiinţarea societăţii, am căutat, cu aprobarea inculpatului, persoane care să fie asociaţi şi administratori de fapt. Am căutat persoane apropiate mie şi inculpatului, care şi-a dat girul pentru ele”, a spus Bărbulescu.

Banii lui Vâlcov, în seiful finului

Apropiat al lui Vâlcov, avocatul a povestit cum a primit bani de la demnitar să deschidă firmele şi cum i-a promis o parte din profitul societăţilor. „Pentru înfiinţarea societăţii am folosit banii puşi la dispoziţie de inculpatul Vâlcov, aproximativ 1,5 milioane de lei. Banii erau cash, se găseau într-un seif la domiciliul socrului meu, Rotaru Ioan, de pe strada Basarabilor. Venea domnul Vâlcov. Era un cod electronic. Am ridicat banii în prezenţa lui Vâlcov care ştia codul electronic al seifului. Socrul meu nu era prezent. Era într-o altă cameră. Eram doar eu cu Vâlcov. În discuţia purtată la Mamaia, în ceea ce mă priveşte pe mine, Vâlcov mi-a spus că după recuperarea investiţiei îmi va reveni 20 la sută din profit. Administratorul îmi prezenta situaţia. SC Millenium Topografica şi-a început activitatea în domeniul cadastrului şi topografiei. Veneau persoane fizice şi juridice şi se semnau contractele. Aveam discuţii cu Motorga despre societate, iar cu Vâlcov discutăm la o lună şi apoi mai rar”, a mai spus Bărbulescu.

Cum se dădea mita

Acesta a povestit şi cum a fost cooptat angajatul de la Cadastru în tot acest plan. Cineva trebuia să le arate angajaţilor celor trei firme cum să facă documentaţiile pentru a nu fi respinse. Angajatul venea la firme la finalul programului. În schimb, s-a stabilit să primească 1.000 de lei în fiecare lună: „La început, domnul Motorga mi-a transmis că sunt foarte multe refuzuri din cauza lipsei de experienţă a angajaţilor. Am luat legătura cu inculpatul Vâlcov, iar acesta mi-a transmis să merg la OCPI Olt, să-l contactez pe directorul Chiriţa Gigel, ca să ne dea o persoană care să-i înveţe pe angajaţi să depună corect lucrările. Am mers la OCPI. Am fost la domnul Chiriţa şi l-am întrebat dacă ştie pe cineva şi mi l-am recomandat pe Cincu Eduard. Nu m-am întâlnit cu acesta. Am luat legătura cu directorul Chiriţa în perioada sărbătorilor pascale din 2012. I-am spus lui Motorga că urmează să vina domnul Cincu. I-am spus şi domnului Vâlcov care mi-a spus să-l plătesc cu 1.000 de lei lunar. Nu îmi amintesc să fi discutat modalitatea de plată, pe stat de plată, dar eu ştiam că nu puteam să o angajăm pe persoana respectiva. Ştiam că persoana ce urma să vină la societatea noastră era una cu experienţă, care trebuia să ajute salariaţii societăţii în ceea ce priveşte întocmirea documentaţiei, pentru a nu mai fi respinse la OCPI Olt”.

Bărbulescu a explicat, pe larg, cum primea bani de la Vâlcov pentru a duce totul la bun sfârşit, aşa cum era planul:  „Îl considerăm pe Vâlcov şeful meu în general. La acel moment eram avocat şi deputat de Olt. Banii au fost scoşi din seif de inculpatul Vâlcov şi mi-a dat mie. De mai multe ori am luat bani.  În 2011, Vâlcov era primar al Slatinei şi preşedinte al PDL Olt, iar eu eram deputat de Olt. Aveam o relaţie de prietenie atunci. Banii pe care i-am primit de la Vâlcov i-am folosit în trei societăţi. Eram intermediarul între firme şi domnul Vâlcov. O parte din bani îi dădeam administratorului societăţii, Motorga, o parte pentru plăţi cash, iar alţii la bancă, că aport a asociatului unic, tot în contul societăţii. Banii îi dădeam la birou. Din câte ştiu, Vâlcov nu a avut un folos material”.

Procesul va fi reluat după sărbătorile de iarnă, când va continua audierea martorilor din acest dosar.

Vizualizări: 2,605

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: