Maşini de lux ale firmei sindicatelor, vândute fiicei lui Fluerătoru

Falimentul Iniţiativa Grup SRL este un exemplu al modului în care au devalizat unii lideri de sindicat firmele constituite pentru a veni în sprijinul minerilor şi energeticienilor. Firma a fost înfiinţată în 2005 şi acţionari erau sindicate miniere, dar în scurt timp ea a fost trecută pe numele lui Cristea Fluerătoru. Administratorul judiciar al Iniţiativa Grup SRL explică felul în care în numai două luni Fluerătoru a vândut firmei fiicei sale, Anca Fluerătoru, mai multe maşini de lux la preţuri de nimic.

Falimentul Iniţiativa Grup SRL a fost deschis pe 9 august 2013, lichidator judiciar fiind desemnat Dijmarescu Ion- Fatu Cosmin Iulius.

Pentru cei care nu-şi mai aduc aminte cum a fost înfiinţară această firmă, SC Iniţiativa Grup SRL a apărut în 2005, având ca obiect principal activităţi de protecţie si gardă. Firma avea ca asociaţi Sindicatul P.T.E.S. Motru reprezentat prin Pantilie Petre, Sindicatul Minier de Subteran Mina Plostina reprezentat prin Paul Mergea, Sindicatul Dreptatea Motru reprezentat de Ion Buican şi 10% avea Sindicatul Salariaţilor din UEF Motru, reprezentat prin Cristian Avram Rădulescu. Preşedinte era Cristea Flueratoru, iar din conducere mai făceau parte Paul Mergea şi Petre Pantilie.

În următorii ani au fost mai multe schimbări în acţionariat. În 2006 Fluerătoru devine acţionar majoritar pentru că se retrag sindicatele Dreptatea Motru şi cel de la UEF Motru. Aceste două sindicate cesionează părţile sociale lui Flueratoru Cristea. În afacere rămân sindicatele P.T.E.S. Motru şi cel de la Mina Ploştina.

În 2008, printr-o hotărâre a dunării Generale a Acţionarilor se retrag şi cele două sindicate, P.T.E.S. Motru şi Sindicatul Minier de Subteran Mina Plostina. Şi acestea cesionează acţiunile lui Fluerătoru. El avea acum 70%, Pantilie Petre 15% şi Mergea Paul 15%. Prin aceeaşi hotărâre sediul firmei s-a mutat acasă la Flueratoru Cristea. Un an mai târziu, în martie, structura acţionariatului se schimbă, iar Fluerătoru avea 50%, Pantilie Petre 30% şi Valeriu Bran 15%. În mai 2009 Pantilie are 55%, iar Bran 45%.

În iunie 2010 revine Vasile Rîmescu, cu 70%, iar Petre Pantilie are 30% iar funcţia de administrator este deţinută de Ion Duţan. De atunci, Fluerătoru a fost director economic. Acesta îşi face alte firme ce au legături contractuale cu Iniţiativa Grup.

Trei maşini într-o zi, la preţ unic

Din analiza documentelor contabile, în 2012, firma Iniţiativa Grup SRL a vândut mai multe mijloace de transport, autoturisme şi autoutilitare, către trei firme, toate ale familiei Fluerătoru. Preţurile de inventar sunt mult mai mari decât cele cu care s-a încheiat afacerea. Acţionarul firmelor ce au cumpărat maşinile este fiica sindicalistului, Larisa-Anca Fluerătoru. Interesantă este şi graba cu care s-au făcut tranzacţiile. 

Prima firmă, SC Iniţiativa Security SRL, la care asociat unic este Anca Larisa Fluerătoru a cumpărat, în noiembrie 2012, autoutilitara N.I.G. Daihatsu Ferozi cu 5.000 de lei inclusiv TVA, deşi valoarea de inventar era de 13.862,95 lei. În decembrie, un alt autoturism Mitsubishi Outlander ce costa, potrivit actelor contabile, 36.290,32 lei, a fost cumpărat de firma fiicei cu 10.000 lei inclusiv TVA. Tot cu 5000 de lei a cumpărat Larisa Fluerătoru de la tatăl său un autoturism Peugeot Partner, ce valora 13.862,95 lei. În evidenţele contabile ale Iniţiativa Grup, autoturismul Subaru Tribeca era înregistrat la suma de 115.193,35 lei, dar a fost vândut firmei fiicei lui Fluerătoru, în septembrie 2012, cu 5.000 lei inclusiv TVA.

O altă firmă a lui Fluerătoru, SC Ambuforce SRL, la care asociaţi sunt fiica lui, Anca-Larisa Fluerătoru şi Petre Pantilie a cumpărat, în aceeaşi zi, trei autoutilitare sanitare la preţuri de nimic. Este vorba despre autoutilitare Citroen-Autosanitara, cu o valoare de inventar 84.443 lei, vândute pe 25 octombrie 2012, la preţul de 20.000 lei inclusiv TVA.

În graba de a scăpa de maşini, o altă firmă a familiei Fluerătoru, SC Kendol SRL, a cumpărat autoturismul Renault Clio cu valoare de inventar 4.033 lei cu 5.000 lei inclusiv TVA.

Verdict: Fluerătoru, vinovat

Concluzia administratorului judiciar a fost că în cei trei ani anteriori deschiderii procedurii insolvenţei au avut loc acte frauduloase încheiate de SC Iniţiativa Grup SRL în dauna drepturilor creditorilor respectiv operaţiuni comerciale, respectiv vânzarea mijloacelor de transport în anul 2012.

Lichidatorul analiza posibilitatea iniţierii procedurilor de răspundere personală patrimonială a persoanelor care au cauzat starea de insolvenţa a firmei. „Astfel, am constatat ca fostul director economic Fluerătoru Cristea a încasat sume de bani cuvenite societăţii fără a le mai depune la casierie, faptă care este prevăzută la art. 138 alin. 1 litera a din Legea 85/2006. De asemenea, transferurile patrimoniale frauduloase din anul 2012 au fost efectuate către societăţi deţinute de membri ai familiei domnului Flueratoru Cristea, respectiv fiica acestuia Flueratoru Larisa-Anca. Sub rezerva de a ne fi furnizate elemente noi de către colaboratorii/creditorii societăţii, concluzionam ca insolvenţa se datorează, în principal, unor factori de natura obiectiva corelat cu activitatea si influenţa fostului director economic Flueratoru Cristea, fondator al societăţii“.

Administratorul judiciar a stabilit că valorile de vânzare a acestor mijloace de transport au fost stabilite după ureche, fără a fi efectuată o expertiză de specialitate. Administratorul judiciar vorbeşte în raportul său despre demararea unei acţiuni pentru a anula transferurile maşinilor de pe o firmă pe alta. „Valoarea de inventar a mijloacelor de transport care au ieşit din patrimoniul debitoarei în cursul anului 2012 este de 428.274 lei, cu mult peste sumele încasate din aceste transferuri (...) cu intenţia tuturor parţilor implicate de a sustrage bunuri de la urmărirea de către creditori, urmând ca în cadrul procedurii să analizam oportunitatea promovării unor acţiuni pentru anularea acestor transferuri patrimoniale“, se arată în raportul administratorului judiciar.

SECHESTRU

După ce au „curăţat“ Iniţiativa Grup de toate bunurile, în evidenţa Primăriei Motru, firma mai figurează înscrisă cu un mijloc de transport, un Opel Corsa de 10.166 lei, maşină pe care Agenţia Finanţelor Publice Motru a pus sechestru.

Vizualizări: 454

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: