Agenţii bătăuşi, daţi de gol de camerele de supraveghere din faţa Poliţiei

Camerele de supraveghere i-au filmat „în acţiune” pe poliţiştii care au bătut crunt un bărbat din Târgu Jiu. Ei apar pe imaginile camerelor din faţa sediului Poliţiei Târgu Jiu când îl cară pe braţe pe Ion Cucăilă, după ce l-au bătut într-un birou din sediul instituţiei. În rechizitoriu, anchetatorii dau şi câteva convorbiri interceptate în timpul cercetărilor.

Cum camerele video erau chiar deasupra caschetelor lor, ultimul caz de violenţă anchetat de procurori în rândul poliţiştilor din Gorj scoate în evidenţă nu doar bătăile dure pe care aceştia le aplică, ci şi faptul că pe „gorilele” ce poartă uniforma statului nu le duce mintea decât să mintă cu seninătate.

Rechizitorul arată că târgujianul, Ion Cucăilă, a spus adevărul deşi la acel moment declaraţiile lui erau privite cu suspiciune de toată lumea, astfel de fapte fiind greu de imaginat.

Imediat după ce au fost sesizaţi cu privire la faptele comise de poliţişti, anchetatorii au obţinut mandat pentru interceptarea convorbirilor telefonice purtate de aceştia, înregistrările anexate la dosar arătând că poliţiştii şi jandarmul din acest dosar au discutat despre declaraţiile pe care le vor da în faţa organelor de urmărire penală, vorbele rostite nefiind deloc unele „de bine” pentru cel care a mâncat o bătaie soră cu moartea.

Filmul bătăii

Ion Cucăilă a avut neşansa în noaptea de 4/5 septembrie să intre într-un local din centrul oraşului pentru a juca la „maşinuţe”, acolo fiind însă prezenţi şi doi agenţi care împrumutaseră caschetele din dotare barmaniţelor pentru a se poza cu ele. Cucăilă a mirosit că nu e loc de el pe acolo şi a plecat din local, dar înainte i-a avertizat pe cei de acolo că atâta timp cât au „garda” lângă maşinuţe el nu va mai juca. I-a enervat la culme pe agenţii Nelu Popescu şi Ionuţ Cătălin Radu. După ce au terminat şedinţa foto cu barmaniţele, agenţii au plecat în căutarea lui Cucăilă, pe care l-au reperat în parcul de la Tudor Vladimirescu. Aici i-au cerută să se legitimeze, acesta nu avea nici un act la el şi a fost cerută prin staţie o dubă care să transporte la sediul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu o persoană „violentă”. În dubă se afla şi jandarmul Alin Ion Văduva, cel care ulterior i-a ajutat pe poliţişti în transportarea lui Cucăilă la şi din sediul Poliţiei.

Regulamentele Poliţiei spun că o persoană violentă este urcată în dubă după ce este încătuşată, însă Cucăilă a urcat în maşina cu girofar de bună voie şi la fel a intrat şi în sediul Poliţiei Municipale Târgu Jiu. La ieşire nu a mai fost însă apt să stea pe picioarele lui, „discuţiile” cu agenţii durând vreo jumătate de oră într-o cameră antifonată, situată chiar la intrare, în faţa biroului ofiţerului de serviciu. „În perioada de circa o jumătate de oră, învinuiţii au agresat partea vătămată, lovind-o cu picioarele în diferite zone ale corpului, au jucat-o cu picioarele pe abdomen şi i-au aplicat lovituri cu bastoanele din dotare pe fese şi în alte zone ale corpului. Martorii P.A. şi J.S.D. au declarat că biroul în care se afla partea vătămată împreună cu cei trei învinuiţi este antifonat, este prevăzut cu ferestre şi uşă termopan şi nu au ştiut ce se întâmplă înăuntru. Au auzit totuşi discuţii pe un ton ridicat, iar când a fost deschisă uşa au auzit partea vătămată imputând învinuiţilor că ,,ce au cu el” şi să-i aducă apă”, au consemnat anchetatorii în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată.

Rechizitoriu: Învinuiţii l-au condus la ieşirea din sediul poliţiei

După ce l-au „legitimat” bine de tot pe Cucăilă, agenţii i-au cerut acestuia să se ducă la dubă pentru a-l duce înapoi în oraş. Bărbatul nu mai putea să meargă pe picioarele lui, Popescu, Radu şi Văduva punând umărul, la propriu, pentru a-l scoate pe acesta din sediul Poliţiei până la maşina cu girofar. Scenele au fost surprinse şi pe camerele de supraveghere aflate în sediul şi la intrarea în Poliţia Municipiului Târgu Jiu. La anchetă, oamenii legii puşi sub acuzare au spus că Cucăilă ar fi plecat pe picioarele lui, minciuna lor având însă picioare scurte. După ce l-au urcat în dubă, poliţiştii l-au abandonat pe acesta în oraş, exact aşa cum a povestit Cucăilă. „Învinuiţii Popescu Nelu şi Radu Ionuţ Cătălin au condus partea vătămată pe hol către ieşirea din sediul poliţiei, sprijinindu-l unul de o parte şi altul de cealaltă să nu cadă, aceasta mergea încovoiat de durere, se ţinea cu o mână de abdomen şi au urcat-o în autospecială. Au transportat partea vătămată în zona Pieţei Centrale, au traversat râul Jiu şi au lăsat-o în staţia de călători de la capătul podului. Partea vătămată a stat pe trotuar o perioadă de timp şi observând un echipaj de poliţie de la Serviciul Rutier, oprit între strada Jiului şi strada Meteor, format din martorii P.V. şi V.V.N., agenţi de poliţie la Serviciul circulaţie, precum şi F.O. de la Poliţia Locală, s-a deplasat la aceştia, s-a aşezat jos pe trotuar şi i-a implorat să-l ducă acasă, spunându-le că în acea dimineaţă a fost agresat de către poliţişti. Aceştia nu au luat în consideraţie cele spuse de partea vătămată şi au plecat cu autoturismul din dotare din acea zonă, partea vătămată continuându-şi deplasarea pe Calea Severinului până dincolo de intersecţia acestei străzi cu strada Tismana”, se arată în rechizitoriu.

Minciuni dovedite

Un şofer de autobuz l-a transportat pe Ion Cucăilă până pe strada în care acesta locuieşte la marginea oraşului, bărbatul târându-se pe jos pentru a ajunge la domiciliu. Rudele sale au solicitat ulterior o salvare şi acesta a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, unde a fost supus imediat unor intervenţii chirurgicale, starea sa fiind foarte gravă. Cu ultimele puteri pe care le mai avea la acel moment, Cucăilă a povestit calvarul prin care a trecut, a fost deschisă o anchetă şi, astfel, s-a aflat un adevăr pe care puţini îl puteau imagina.

De neimaginat este şi faptul că toţi cei acuzaţi de comiterea acestor fapte grave au încercat să eludeze adevărul pe cât au putut de mult. Pe parcursul cercetărilor, agenţii au fost supuşi testului cu detectorul de minciuni, rezultatele nefiindu-le favorabile. „Rapoartele de constatare tehnico-ştiinţifică pentru detectarea comportamentului simulat nr. 197255, 197256 şi 197257 din 09.10.2013 întocmite de Serviciul de Criminalistică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş, rezultă că învinuiţii Popescu Nelu, Radu Ionuţ Cătălin şi Văduva Alin Ion, la întrebările relevante ale cauzei, au produs modificări specifice comportamentului simulat”, se precizează în rechizitoriul înaintat instanţei.

STENOGRAME

„La data de 16.09.2013, orele 13:01, învinuitul Popescu Nelu a purtat discuţii telefonice cu un bărbat.

BĂRBAT – Cu acela ce… ce (să) mai …A ieşit din spital, în p…a mă-si?

POPESCU NELU – A, păi (de)…Dă-l în morţii mă-si, că nu moare f…-l în gură!

La data de 07.09.2013, orele 17:01, învinuitul Popescu Nelu a purtat o discuţie telefonică cu învinuitul Văduva Alin Ion, punându-se de acord ceea ce vor declara la procuror:

POPESCU NELU (E) linişte…linişte şi pace, deocamdată….Auzişi, bă (beleao)?

VĂDUVA ALIN ION – Ă!

POPESCU NELU – (Ceea ce) am vorbit şi s-a întâmplat, aia să scriem.

VĂDUVA ALIN ION – Nu te înţeleg bă, Neluţule, ce zici.

POPESCU NELU – Î, luni sau marţi dimineaţa, ne auzim.

VĂDUVA ALIN ION – Ă! Păi?

POPESCU NELU – Î…Aline! Ia legătura cu acesta, Cu Cătălin, cu (Radu), că-i de serviciu, şi ştie exact.

VĂDUVA ALIN ION – A!

POPESCU NELU – Da mă, da, da, da.

VĂDUVA ALIN ION – Bă …vreau să vorbesc io cu tine…cu el, cu.

„La data de 24.09.2013, orele 16:10, învinuitul Popescu Nelu a purtat o discuţie telefonică cu martorul R.N.C. (agent de poliţie):

R.N.C. – Stai să ies afară (de aici). Aveţi grijă ce vorbiţi la telefoane!

POPESCU NELU – Nu mă…

R.N.C. – Auzişi?

POPESCU NELU - …decât ce-i legal, atâta. Hai, că…

R.N.C. – Auzişi ce-ţi spusăi?

POPESCU NELU – (Neinteligibil)

R.N.C. – Da aveţi grijă ce vorbiţi la telefoane…Aşa

PROCES

Dosarul respectiv a fost înaintat spre judecată la Tribunalul Gorj, procesul urmând să înceapă pe 22 noiembrie. Agenţii de poliţie Nelu Popescu şi Cătălin Ionuţ Radu, împreună cu jandarmul Alin Ion Văduva, sunt acuzaţi de tentativă de omor calificat. Agenţii Nelu Popescu şi Cătălin Ionuţ Radu au fost însă daţi afară din rândurile Poliţiei, după o anchetă internă derulată de IPJ Gorj, poliţiştii fiind acuzaţi că nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu pe care le aveau în momentul în care se aflau în barul în care a intrat şi Ion Cucăilă.

Vizualizări: 513

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: