Cine mai spune că Ciurel nu vinde energie minte. Află clientul fidel al CEO! Va verifica DNA vânzările?

Complexul Energetic Oltenia a contractat pe bursa energiei OPCOM mai bine de 10 TW de la începutul anului, doar contracte bilaterale. Spre comparaţie, anul trecut, într-o jumătate de an, a fost contractată o cantitate de doar 2,6 TW. Mai mult de jumătate din cantitatea tranzacţionată anul acesta a fost contractată cu Tinmar Ind şi va fi livrată anul viitor. Problema este însă preţul la care vinde Ciurel energia, care este mult sub costul de producţie. Dacă anul trecut CE Oltenia vindea pe bursă cu 220-240 de lei/MW, de câteva luni se vinde masiv la 184-186 lei/MW. Atrag atenţia două dintre contractele încheiate cu Tinmar Ind în ultimele săptămâni, a căror valoare depăşeşte 157 de milioane de euro. Situaţia seamănă la prima vedere cu tunul pe care un „băiat deştept” a vrut să-l dea la Hidroelectrica, dorind să cumpere pe OPCOM energie de circa 260 de milioane de euro, tot sub costul de producţie, acţiune stopată de o anchetă DNA.

Actualul director al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a fost acuzat mult timp că nu reuşeşte să încheie contracte bilaterale pentru furnizare de energie. Asta pentru că a avut luni bune în care nu a vândut nimic. După ce a lăsat la preţ, vânzările au mers strună. Astfel, anul 2013 a început pentru CE Oltenia cu vânzări la 232 de lei/MW în ianuarie, după care trei luni nu s-a vândut nimic. În aprilie, CEO a reînceput să vândă, dar la numai 201 lei/MW. Au urmat iar trei luni fără vânzări, iar din iulie contractele merg strună, dar la preţuri de 184-186 lei/MW.

Jumătate pentru Tinmar IND

Interesante sunt însă două mari contracte, ambele cu Tinmar IND, un client fidel al companiei. În fapt, Tinmar IND a contractat de la începutul anului 5,5 TWh, adică mai mult de jumătate din energia vândută de CE Oltenia pe OPCOM.

Două contracte seamănă puţin cu cel care era cât pe ce să fie încheiat la Hidroelectrica, dar a fost blocat de o anchetă DNA, care s-a lăsat cu arestări. Este vorba despre ofertă făcută de firma Energon Power& Gas SRL, care cumpăra 7 TW, pentru perioada 2014-2017, la preţul de 165 lei/MWh. În cauză a fost arestat un consilier al ministrului Energiei, Ioan Mihăilă, care era supraveghetor la Hidroelectrica, dar are aceeaşi calitate şi la CE Oltenia.

Pentru aceste două pachete mari scoase pe bursă de CE Oltenia a fost de fiecare dată un singur ofertant - Tinmar. După o singură ofertă depusă în 23 septembrie, CE Oltenia a încheiat cu firma Tinmar IND un contract de livrare a cantităţii de 1,64 TW, la un preţ de 184,01 de lei pe megawatt pentru perioada 1 octombrie 2013-31 decembrie 2014. Un contract de 67 de milioane de euro.

La câteva zile distanţă, pe 11 octombrie, apare o nouă ofertă a CE Oltenia, pentru 2,18 TW, pentru perioada 1 ianuarie 2014-31 martie 2015, cu 184,03 de lei şi tot cu firma Tinmar IND. Un contract de 90 de milioane de euro.

Întâmplător, în ambele sesiuni de vânzare, doar cele două contracte au fost vândute.

tabel_ceo_2013

Cum era în 2012

Din iulie şi până în decembrie 2012, practic de când s-a format CE Oltenia, conducerea a încheiat contracte bilaterale de 2,6 TW. Numai că preţurile erau mai mari cu 40 de lei/MWh faţă de cele care se practică acum pe bursă. De exemplu, în  iulie compania a încheiat opt contracte de energie la un preţ de aproape 230 de lei. Preţul s-a menţinut şi în august şi chiar a crescut până la 240 de lei. Din septembrie 2012, CE Oltenia a încheiat contracte bilaterale ce se întindeau până la finalul lui 2013, pre’urile fiind între 230-240 de lei pe megawatt. În total, 2,6 TW.

Luni de absenţă pe bursă

Preţurile de peste 200 de lei s-au menţinut şi la începutul anului 2013. Potrivit datelor de pe OPCOM, în ianuarie CEO a încheiat patru contrate cu livrare până în martie 2013, la 230 de lei. Apoi, piaţa a început să cadă şi din ianuarie până în aprilie CE Oltenia nu a existat pe bursa energiei. Nu a vândut nici un megawatt. A reveni pentru prima dată pe 16 aprilie, dar la un preţ mai mic cu 30 de lei, adică 200 de lei. În această lună au mai scos şi vândut câteva pachete, tot cu 200 de lei.

Au urmat alte luni de absenţă pe bursă. A revenit în 17 iulie după ce a mai tăiat încă 15 lei din preţul megawattului. Şi de atunci a rămas pe bursă vânzând în principal cu 184 de lei. În total, CE Oltenia a contractat contracte pentru o cantitate de peste 10 TW, unele valabile până în 2015.

tabel_ceo_2012

REDUCERI

Luni în şir, întrebarea legitimă pentru Ciurel a fost: când începe să vândă energie? Acum, întrebarea este alta: cum va reuşi să scadă costurile? Se vorbeşte de mii de disponibilizări, unele mascate sub forma unor contracte part-time. Din păcate, pentru prima oară după 15 ani, minerii şi energeticienii vor fi trimişi acasă fără venit de completare, iar plăţile compensatorii se doreşte a fi renegociate, în sensul diminuării.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: