Mită de 1,4 milioane de euro în energie! Consilierul ministrului Niţă, reţinut!

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus miercuri reținerea lui Ioan Mihăilă, membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA și consilier al ministrului delegat pentru Energie, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită. Mihăilă este şi membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, principalul competitor al Hidroelectrica!!! Mihăilă a propus unui alt membru din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica o mită de 1,4 milioane de euro, pentru a fi de acord cu semnarea unui contract privind vânzarea a peste şapte milioane de MWh în valoare de circa 263 de milioane de euro, către un „băiat deştept” din energie. Tranzacţia a fost la vedere, pe bursa de energie OPCOM. „Prețul din contract era de 147 lei pe MWh, în timp ce costurile sunt de 189 lei pe MWh”, a spus Remus Borza, unul din membrii consiliului de supraveghere care s-au opus încheierii contractului.

De asemenea, a fost reținut Eugen Brădean, director de trading în cadrul SC Hidroelectrica SA și membru al Directoratului societății, pentru complicitate la luare de mită și complicitate la dare de mită. Potrivit unui comunicat al DNA, cei doi vor fi prezentați la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în octombrie, inculpatul Mihăilă i-a promis unui alt membru din același Consiliu (denunțător în cauză) suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica SA a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei — aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentând condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Şpaga, dată pe contract de comision

supraveghere_ceoDNA precizează că promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean, iar suma promisă urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice. "Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Ioan Mihăilă. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Eugen Brădean", susține sursa citată. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Borza, posibilul denunţător

Potrivit lui Remus Borza, Brădean a propus, în ședința de marți a Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, încheierea unui contract pe trei ani cu un trader de energie din care Hidroelectrica ar fi pierdut 50 milioane euro. "Acest contract era pe același tipic cu cele cu băieții deștepți, adică Hidroelectrica ar fi vândut energie sub costurile de producție. Prețul din contract era de 147 lei pe MWh, în timp ce costurile sunt de 189 lei pe MWh. Argumentele lui Brădean erau puerile: să facem acest contract pentru că avem excedent de energie pe 2014. Brădean a fost susținut de unii membrii ai Consiliului de Supraveghere", a spus Borza, refuzând să precizeze numele acestora.

Borza a adăugat că luni (28 octombrie — n.r.) a fost convocată o nouă ședință a Consiliului de Supraveghere pentru revocarea lui Eugen Brădean din funcția deținută la Hidroelectrica. Întrebat care este legătura între acest contract și reținerile din această seară de la DNA Borza a răspuns: "Da, este vorba de acest contract. De când a intrat în insolvență, Hidroelectrica a fost în permanență monitorizată de serviciile de informații, ceea ce este bine pentru că Hidroelectrica este o companie strategică".

Borza a ținut să sublinieze că el nu a denunțat pe nimeni în acest caz. "Nu a fost niciun denunț, părerea mea este că aceste rețineri au fost doar din monitorizarea continuă a activității membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica și conducerii executive", a adăugat el.

Ar fi fost cel mai mare contract pe OPCOM

Conducerea Hidroelectrica a luat în calcul încheierea unui contract cu traderul de energie Energon Power& Gas SRL  care a depus, săptămâna trecută, pe OPCOM (bursa energiei) o ofertă uriaşă de cumpărare de energie electrică. Practic, urma să răspundă ofertei care presupunea livrarea a 7  milioane MWh de energie (7 TWh), pe o perioada de 4 ani, la un preţ foarte avantajos pentru cumpărător.

Potrivit unei note a Hidroelectrica obţinută de HotNews.ro referitoare la acest contract, preţul ar fi fost de 165 lei/MWh cu tot cu Tg  (componenta de transport), adică 154 lei/MWh fără Tg. În oferta de cumpărare de pe bursă era trecut un preţ maxim  de 165 lei/MWh, fără a se preciza dacă este sau nu cu tot cu Tg. Aceasta în condiţiile în care preţul mediu pe  piaţa contractelor bilaterale este de 175-180 lei/Mwh. Licitaţia urma să aibă loc pe 29 octombrie.

CONFLICT

Consilierul lui Niţă acuzat că se ocupă de şpăgi de milioane de euro pe piaţa de energie face parte şi din Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, care este principalul competitor al Hidroelectrica.

Vizualizări: 71

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: