Oponenţii lui Caragea, audiaţi în şedinţă secretă la Parlament

Mai mulţi foşti sau actuali ofiţeri cu funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj au fost audiaţi ieri de o comisie parlamentară, la Bucureşti, într-o şedinţă secretă. Uşile au rămas închise pentru jurnaliştii dornici să afle ce declaraţii fac poliţiştii cu grade mari pe umăr, un lucru fiind însă sigur, acela că toate vorbele acestora l-au vizat pe Viorel Caragea, faţă de care au fost depuse în ultimii ani zeci de plângeri, toate fiind soluţionate însă în favoarea inspectorului şef.

Comisia de apărare din Senat, condusă de liberalul Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al apărării, gorjean la origini, s-a întrunit ieri pentru ca pe parcursul a câtorva ore să îi asculte pe nemulţumiţii din IPJ Gorj. Din comisia respectivă face parte şi preşedintele PNL Gorj, senatorul Dian Popescu, membri fiind însă şi Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, şi Gabriel Oprea, naşul premierului şi viceprim-ministru în cabinetul Ponta. Membri sunt şi foştii miniştri democrat-liberali Traian Igaş şi Vasile Blaga, pe vremea cărora s-au făcut controale la IPJ Gorj cu aceleaşi rezultate ca şi în vremea guvernării Ponta.

Cine sunt nemulţumiţii

Daniela Nicu - şef serviciu Cabinet IPJ Gorj, Octavian Lupulescu - fost şef serviciu intervenţie rapidă IPJ Gorj, Ion Frăţilescu - adjunct IPJ Gorj, Ion Voinescu - fost prim-adjunct al şefului IPJ Gorj, Nicu Tănase - comisar, Daniel Crăciun - fost adjunct al inspectoratului şi Mihai Birău - comisar şef, şeful Poliţiei Municipiului Târgu Jiu sunt poliţiştii gorjeni care au vorbit ieri, la secret, în faţa senatorilor din comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Despre cei mai mulţi dintre aceştia, ieşiţi la pensie sau aflaţi în diferite conflicte cu Caragea, presa a relatat de-a lungul vremii despre nemulţumirile pe care le aveau şi le au faţă de şeful IPJ Gorj, surprinzătoare fiind prezenţa la Bucureşti a lui Mihai Birău, comandatul Poliţiei Municipale, care, până acum, nu a fost implicat în nicio discuţie contradictorie cu şeful IPJ Gorj.

După audieri niciunul dintre cei în cauză nu a putut fi contactat pentru a detalia discuţiile pe care le-au purtat cu membrii comisiei senatoriale. Surse din comisie susţin însă că multe nemulţumiri la adresa lui Viorel Caragea a avut fostul ministrul Traian Igaş, care a dispus în vremea mandatului său un amplu control la IPJ Gorj, dar ale cărui rezultate nu au mai fost cunoscute de nimeni, parlamentarii din comisie cerând să vadă modul în care s-a finalizat acel control.

Şeful comisiei s-a declarat oripilat

Săptămâna viitoare, membrii comisiei ar urma să îl aibă în faţa lor pentru audieri pe ministrul actual de interne, liberalul Radu Stroe, un bun prieten al lui Dobriţoiu, dar şi al lui Dian Popescu. Stroe ar urma să găsească până atunci şi raportul controlului efectuat pe vremea mandatului lui Igaş, şeful comisiei senatoriale, Corneliu Dobriţoiu, fiind convins că la finalul audierilor va putea sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parchetul General în legătură cu faptele ce au fost aduse la cunoştinţa parlamentarilor din comisie.

„Oamenii au avut curaj, responsabilitate şi profesionalism să semnaleze Comisiei de apărare unele aspecte halucinante care au avut loc la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj. (...) Oricum, din ceea ce am auzit astăzi, am rămas oripilat. Situaţia de la Cluj este mult mai blândă faţă de ce ne-au relatat oamenii aceştia de la Gorj şi poate deveni explozivă. Săptămâna viitoare vom avea o discuţie aplicată pe toate temele care au fost discutate astăzi, iar, ulterior, având în vedere că, totuşi, această comisie nu se poate substitui organelor de cercetare penală, organelor în drept să se edifice asupra gradului pericolului, gradului de infracţionalitate, a elementelor care au fost spuse astăzi la microfon, ne vom adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului General”, a menţionat Dobriţoiu.

Zeci de reclamaţii şi posibilă anchetă CSAT

Viorel Caragea a făcut până acum obiectul a zeci de controale şi reclamaţii care au fost depuse împotriva sa, în vară omul de afaceri Mihai Râmescu, de la Motru, declarând greva foamei pentru mai multe zile pentru a atrage atenţia faţă de presupuse abuzuri la care era supus din partea şefului IPJ Gorj. Ministrul Radu Stroe a dispus şi atunci un control la Gorj, dar în urma căruia şeful Poliţiei Judeţene nu a fost schimbat. În schimb, Râmescu a oprit protestele şi a recunoscut mai mult sau mai puţin oficial că „a greşit”, el intrând într-un con de umbră odată ce poliţiştii au început să se intereseze de modul în care a făcut un schimb de terenuri cu fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia.

Şi alţi contestatari ai lui Caragea au sperat de-a lungul anilor că-l vor vedea pe acesta redus la tăcere, dar niciunul nu şi-a văzut visul cu ochii. Fostul adjunct de la Poliţia Municipală, Daniel Crăciun, a ieşit la pensie după ce a fost internat pe la secţia psihiatrie o perioadă de timp, iar actuala şefă de cabinet a lui Caragea, Daniela Nicu, este şi ea tratată de sindrom anxios depresiv, deşi iniţial credea că are o altă boală. Interesant este că Nicu a ajuns ieri în faţa parlamentarilor pentru a-şi spune necazurile, deşi la locul de muncă figurează ca fiind în concediu medical pentru o bună bucată de timp.

Plângerile rămase fără rezultatul scontat ar putea ajunge în perioada următoare până la cel mai înalt nivel, Caragea având mari şanse să fie pus în discuţie, în premieră, chiar în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă Dobriţoiu după audierile de ieri, acesta fiind contrariat de faptul că zecile de plângeri au fost soluţionate în favoarea lui Caragea. „Toate informările lor sau marea majoritate au rămas fără rezultat, iar lucrul acesta generează alte întrebări, care ţin de modul în care cooperează principalele structuri ale Ministrului de Interne între ele şi felul în care acesta îl informează pe ministru. Dacă unele lucruri nu au fost aduse la cunoştinţa ministrului, atunci problemele sunt mult mai delicate şi solicită chiar o analiză la nivelul CSAT”, a menţionat şeful comisiei de apărare din Senat.

REACŢIA PSD

Parlamentarii PSD şi PP-DD au boicotat şedinţa comisiei. Ilie Sârbu, senator PSD şi socrul lui Ponta, a spus că şedinţa nu a fost statutară, pentru că a început cu doar 5 membri ai comisiei din 11, iar al şaselea a apărut mai târziu. „Acolo este un conflict local, de fiecare dată când se schimbă şefii, ceilalţi se supără. Mai este implicat acolo şi un senator, coleg al meu…”, a spus Sârbu. „Probabil au avut o discuţie la o cafea, pentru că şedinţa nu putea să aibă loc fără cvorum”, a spus Sârbu. Dobriţoiu a explicat că secretarul comisiei a venit după 20 de minute, motivând că a fost reţinut cu alte probleme.  „Sunt lucruri pe care trebuia să le rezolvăm la nivelul comisiei, este păcat că am ieşit cu ele în presă”, a mai spus Sârbu, care a zis ironic că probabil la emisiune s-a făcut „terapie” cu cei nemulţumiţi.

Vizualizări: 246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: